2018. július 19.
Emília napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Jellegzetesen kávésütemény ez a nagyon egyszerű, ám annál mutatósabb
és finomabb, tortaformára sütött édesség, amely voltaképpen a kuglófok rokona.
Remek délutáni csemege, ráadásul sokáig friss marad, sőt, a mélyhűtőt is remekül bírja.


Fotó: Elendel

Zebratorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • diónyi vaj/margarin
  • 5 tojás
  • 1-1 (bio)citrom és -narancs reszelt héja
  • 375 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 200+50 g porcukor
  • 2,5 dl olaj
  • 1,25 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 ek. kakaó

1. Vajjal/margarinnal megpöttyözzük és sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát. A tojásokat, a narancsot és a citromot alaposan megmossuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. Összekeverjük a lisztet és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habosra keverjük 200 g porcukorral, hozzáadjuk az olajat és a vizet, végül belereszeljük a narancs és a citrom színes héját.

3. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd az apránként hozzáadott 50 g porcukorral és a vaníliás cukorral tömör habbá verjük. Egyharmadát beleforgatjuk a tojáskrémbe, a maradékot pedig a liszttel felváltva lazán-kíméletesen összedolgozzuk. A masszát elfelezzük, egyik felébe beleszitáljuk-keverjük a kakaót.

4. A tortaforma közepére ejtünk 2 nagy evőkanál fehér masszát (nem kell elsimítani!), annak közepére – és mindig a közepére! – 2 nagy evőkanál kakaós massza kerül, majd ismét fehér stb., amíg a kétféle színű massza el nem fogy. Ahogy egymás tetejére kanalazzuk a kéféle masszát, egyre inkább elterül, kitölti a formát, és felveszi a csíkos alakzatot – az a lényeg, hogy ne „avatkozzunk bele” a tészta terülésébe!

5. Középső bordamagasságra helyezett rácson 50-55 percig sütjük (tűpróba!) – a teteje dombocskaszerűen megemelkedhet, esetleg kissé meg is repedezik, nem baj, ez a természete! A formában hagyjuk langyosra, majd rácsra csúsztatva teljesen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra helyezzük, tetejét megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük. Vaníliasodót, savanykás lekvárt, narancsdzsemet kínálhatunk mellé.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

415 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 22 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 22 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Sajtkrémes
mártogató

Avokádókrém
paprikaladikban

Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Spenótos papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Erdeigomba-
torta

Toszkán olívás
lapos kenyér

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás táska
és stangli

Fűszeres csiga
pizzasütő módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: