2017. október 18.
Lukács napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Jókai bableves
csipetkével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g tarkabab
  • 600 g füstölt sertéscsülök
  • 150 g petrezselyemgyökér
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g füstölt, paprikás kolbász
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem feketebors
  • 1 ek. olaj
  • 2 ek. finomliszt
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • borecet vagy citromlé
  • 1/2 hegyes zöldpaprika
  • A csipetkéhez:
  • 100 g finomliszt
  • 1 tojás

1. Előző este két külön tálban, beáztatjuk langyos vízbe az átválogatott babot és a csülköt. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és csaknem puhára főzzük.

2. A répaféléket megtisztítjuk és felaprózzuk, a kolbászt leöblítjük és vékonyan felkarikázzuk, majd a leszűrt babbal, a babérlevéllel, a teatojásba zárt fokhagymával és borssal együtt a csülökhöz adjuk, és az egészet puhára főzzük.

3. Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük 1 csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett munkalapon „meggömbölygetjük” őket, és kissé szikkadni hagyjuk.

4.Rántást készítünk: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, végül egyszerre felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.

5. A csülköt kicsontozzuk, felaprózzuk, visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, és felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, 10-12 percig főzzük, végül ízlés szerint savanyítjuk, utánasózzuk, borsozzuk, és zöldpaprika-karikákkal díszítjük (a teatojást és a babérlevelet tálaláskor eltávolítjuk). Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Fontos:

Mielőtt a rántást megszórnánk paprikával, le kell húzni az edényt a tűzről, mert a paprika pillanatok alatt megég, és keserű lesz tőle az étel!

Tippek:

Rántás helyett habarással is készíthetjük, amelyet akkor adunk a leveshez, ha a csipetke már majdnem megfőtt: 2 dl tejfölben és 1 merőkanál főzőlében simára keverünk 2 ek. rizslisztet, a leveshez adjuk, és mindössze 3-4 percig forraljuk.

Érdekességek:

A leves Jókai Mór (1825-1904) a mai napig legolvasottabb írónkról, a magyar romantikus próza kiemelkedő alakjáról kapta a nevét, aki az asztal örömeit sem vetette meg. Különösen kedvelte ezt a tartalmas bablevest, amelyet kedvenc nyaralóhelyén, Balatonfüreden, rendkívül ízletesen tudtak készíteni a helybéli vendéglősök. A hozzávalók – ahány konyha, annyi bableves alapon – némiképp változhatnak (a csipetke akár el is maradhat), de füstölt húsnak, paprikás kolbásznak és némi zöldségnek feltétlenül lenni kell benne.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

960 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 29 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 29 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tárkonyos
bárányraguleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves

Erőleves
sonkás tortellinivel

Kacsaleves
tojácsillaggal

Francia zöldbabos
pulykaleves

Tavaszi
csirkeraguleves

Brokkolis-karfiolos
csirkeszárnyleves

Zöldséges-kolbászos
lencseleves

Sonkás-zöldséges
nyári bableves

Zöldségleves májgaluskával

Brokkolis
csirkegaluskaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: