2017. május 1.
Fülöp napja van

SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek


Fotó: Hemző Károly

Tavaszi
spenótos lepény

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g spenót
  • 1 közepes piros húsú paprika
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gered fokhagyma
  • 250 g főtt, füstölt sonka vagy tarja
  • 2 ek. olaj
  • 8 tojás
  • 1 ek. finomliszt
  • 2-3 ek. tej
  • só, bors
  • 60 g reszelt trappista sajt
  • 3-4 szál petrezselyem
  • őrölt szerecsendió

1. A zöldségeket megtisztítjuk. A spenótot váltott vízben megmossuk, alaposan lerázzuk róla a vizet (vagy kicentrifugázzuk). A paprikát apróra felkockázzuk, a póréhagyma fehér és világoszöld részét vékony karikákra, a hagymát és a fokhagymát apró kockákra, a sonkát karcsú csíkokra vágjuk.

2. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymaféléket és a fokhagymát. 2 kk. kivételével rádobjuk a paprikát és a sonkát, 1 perc múlva a spenótot, ízlés szerint sót és borsot, majd élénk tűzön csak addig forgatjuk-pároljuk, amíg a spenótlevelek összeesnek, levük pedig elpárolog.

3. Eldolgozzuk a tojásokat a liszttel, a tejjel, a sajttal, a finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal és 1 csipet szerecsendióval. A spenótos alapra öntjük, egyszer megkeverjük, lefedjük, majd lassú tűzön addig sütjük, amíg a lepény alja kissé megpirul, teteje azonban rezgős-lágy marad (10-12 perc).

4. Lapos tálra csúsztatjuk, megszórjuk a félretett paprikakockákkal, és negyedekre szeletelve, friss kenyér kíséretében azonnal tálaljuk. Áttört fokhagymával, újhagymazölddel/snidlinggel, frissen őrölt borssal illatosított tejfölt/görög joghurtot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Póréhagyma helyett 1 nagy csokor újhagymával is készíthetjük, amelynek 10-12 cm-es zöldjét is belekarikázzuk az ételbe.
– Mivel hidegen is finom, két kenyérszelet közé fektetve pompás tízórai lehet (ha a gyerek az iskolába viszi magával, mindjárt dupla adagot csomagoljunk, mert a felét úgyis elkunyerálják az osztálytársai).

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé, sör, gyerekeknek tej

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

398 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Sajtkrémes
mártogató

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sonkás és
sajtos roló

Mimóza
tojássaláta

Szerencsegomba
tojásból

Almás-zöldséges
heringsaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Tejszínes
sóskaleves

Spenótos
omlett-tekercs

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Karalábé-retek-
alma saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: