2017. április 25.
Márk napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Almás tejberizs
eperöntettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 (bio)citrom
  • 7,5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 150 g kerek szemű rizs
  • 30+10+20 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 nagyobb, savanykás alma
  • 200 g eper- vagy áfonyaöntet (készen vásárolt)

1. A citromot gondosan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A tejet és a tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a rizst, a citromhéjat és 1 csipet sót. Mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt, gyakran megkeverve 30 percig főzzük-puffasztjuk, végül belekeverünk 30 g cukrot és a vaníliás cukrot. Fedő alatt melegen tartjuk.

2. Az almákat megmossuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, 2 negyed kivételével felkockázzuk, meghintjük 2 ek. citromlével. 8 ek. vizet és 1 ek. cukrot felforralunk, beleszórjuk az almakockákat, 3 percig pároljuk, (ha túl sok levet eresztenének, leszűrjük), majd lazán a rizshez keverjük.

3. A maradék 2 negyed almát vékonyan felszeleteljük. 20 g cukrot és a maradék citromlét felforrósítjuk, beletesszük az almaszeleteket, 2 percig pároljuk. Az eper-/áfonyaöntetet felforrósítjuk. A rizst egy nagyobb vagy 4 kisebb, nem túl mély tálba simítjuk, tetejére rendezzük az almagerezdeket, meglocsoljuk az öntettel, és langymelegen kínáljuk. A gyerekek bolondulnak érte! Hidegen is finom, bár jócskán besűrűsödik!

Tippek:

Magunk is készítetünk eperöntetet:
– 300 g friss, megtisztított epret összeturmixolunk 50 g porcukorral és 1/2 citrom átszűrt levével, 2 percig forraljuk;
– vagy 150 g eperlekvákvárt felforrósítunk 5-7 ek. vízzel, esetleg áttörjük.

Változatok:

– A kész tejberizsbe 40-60 g puha, (rummal meghintett) mazsolát, felaprózott aszalt barackot, cukrozott citrushéjakat, 1-2 ek. szárazon megpirított kókuszreszeléket is keverhetünk.
– Tetejét meghinthetjük fahéjas porcukorral, cukrozott kakaóval, valódi csokoládéporral vagy reszelt csokoládéval is, illetve egyszerűen csak málnaszörppel.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

340 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-narancsos
céklasaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Csirkés
Waldorf-saláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Mimóza
tojássaláta

Epres
Pavlova-torta

Waldorf-saláta

Diós-hagymás
céklasaláta

Spenótos-
tojásos rétes
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: