2017. június 23.
Zoltán napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Számos család „dinasztikus” receptjeinek egyike, vonzereje többrendbéli: gyors, egyszerű, kiadós, elronthatatlan, olcsó és finom. Készíthetjük darált dióval is, illetve minden olyan télről megmaradt finomsággal (a mennyiségekre figyeljünk!), amelyet amúgyis időszerű volna felhasználni, mielőtt megavasodna vagy tönkremenne.


Fotó: Hemző Károly

Bögrés
mákos kocka

Hozzávalók kb. 35 kockához::

  • 1 kb. 3 dl űrtartalmú bögre
  • 1 bögre finomliszt (200 g)
  • 2 tasak (20 g) sütőpor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 bögre darált mák (100 g)
  • 100 g lágy vaj/margarin
  • 1 bögre finomított kristálycukor (250 g)
  • 2 tojás
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 1 bögre tej (3 dl)
  • 100 g ribizli- vagy málnalekvár
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. vágott, natúr pisztácia
  • 1 kk. morzsacukor

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy kb. 25x35 cm-es, peremes-mély tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a sóval és a mákkal.

2. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a reszelt narancshéjat, végül a tejjel felváltva a mákos lisztet. A masszát a tepsibe öntjük, tetejét egyenletesen elsimítjuk úgy, hogy a széleken valamivel magasabb legyen, mint középen (így sülés közben kevésbé fog felpúposodni). Középső bordamagasságra állított rácson 35-40 percig sütjük (tűpróba!).

3. A tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán sütőpapírostul vágódeszkára emeljük. A lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük), megkenjük vele a tészta tetejét, kissé szikkadni-száradni hagyjuk.

4. A csokoládét felaprózzuk, forró vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, majd a tészta tetejére öntjük-kenjük. Mielőtt teljesen megkötne, sűrűn beszórjuk pisztáciával és morzsacukorral. Hagyjuk teljesen megdermedni, tálalás előtt 5x5 cm-es kockákra (vagy szeletekre) vágjuk. Sokáig elálló, finom sütemény! Mélyhűthető!

Fontos:

Hogy a bögre pöttyös-e vagy sem, elhanyagolható kérdés, ámde ugyanaz legyen, mert mérőedényként szolgál!

Tippek:

– Gazdagíthatjuk a masszát pl. 100 g puha, felaprózott mazsolával és/vagy cukrozott citrushéjjal, ez esetben további 2 tojást adunk hozzá, nehogy lehúzzák a tésztát az adalékok.
– Süthetjük nagyobb (30x40 cm-es) tepsiben is, a sütőből kivéve megkenjük a forró tésztát kétszeres mennyiségű, áttört lekvárral, aztán félbevágjuk, a két lapot egymásra illesztjük, kissé lenyomkodjuk, tetejét vaníliás vagy fahéjas porcukorral szórjuk meg.

Italajánlat:

Félédes pezsgő, desszertbor, kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

299 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 19 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 19 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Keresztényi Zsuzsa
2014. 02. 11. 10:54
Ez a süti nagyon-nagyon finom!!! Mindenkinek csak ajánlani tudom, sokáig eláll, ha "spórolunk" vele! Köszönöm a receptet, Zsuzsca

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Spenótos-
tojásos rétes

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Spenótos pulykarolád

Karalábé-retek-
rucola saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Ringlis
töltött tojás

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: