2017. augusztus 18.
Ilona napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Magyaros krumplileves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g krumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • 30 g olaj vagy (mangalica) setészsír
  • 30 g finomliszt
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 2 zellerszár zöldjével
  • 1 kis csokor petrezselyem

1. A krumplit és a hagymát meghámozzuk, a krumplit azonos nagyságú, kisebb kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A zsiradékon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, néhány percig együtt pirítjuk, majd lehúzva az edényt a tűzről, elkeverjük a pirospaprikával. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, simára eldolgozzuk (azaz rántást készítünk), beletesszük a krumplit, további 1,3 liter vizet adunk hozzá.

2. A zellerszárat és -zöldjét apróra vágjuk, a levesbe szórjuk, ízlés szerint sózzuk, és szelíd tűzön puhára főzzük. (Vigyázat, mint minden rántással készült leves, könnyet kifut, ezért a fedőt "levegősen", azaz az edényen keresztbe fektetett fakanálra tegyük rá!)

3. A petrezselymet felaprózzuk, és csak a végén adjuk a kész leveshez, ugyanis a benne lévő értékes C-vitamin főzés közben, hő hatására elbomlik!

Változatok:

– zellerszár helyett készíthetjük 50 g apróra felkockázott zellergumóval is;
– gazdagíthatjuk 100 g vékony karikákra vágott, füstölt, paprikás kolbásszal, amelyet akkor adunk a leveshez, amikor a burgonya már majdnem puha;
– dúsíthatjuk 2 dl tejföllel is, amelyet félidőben adunk a leveshez, hogy legyen ideje jól kiforrni;
– ízesíthetjük egy kevés frissen őrölt borssal és/vagy 1-2 evőkanál tárkonyecettel, citromlével is;
– nyáridőben adhatunk a majdnem kész leveshez 1 vékonyan felkarikázott zöldpaprikát is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

215 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldborsós
karalábéleves tojással

Kukoricás
paradicsomleves

Zöldségleves
palacsintacsigával

Téli minestrone
csicseriborsóval

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Currys-spenótos
vöröslencseleves

Kelbimbós
sütőtökleves

Gazdag spárgás
zöldségleves

Tejszínes-tojásos
brokkolileves

Görög zöldbableves
feta sajttal

Toszkán bableves

Csípős kukoricaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: