2017. június 25.
Vilmos napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Magyaros krumplileves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g krumpli
  • 1 kis fej hagyma
  • 30 g olaj vagy (mangalica) setészsír
  • 30 g finomliszt
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 2 zellerszár zöldjével
  • 1 kis csokor petrezselyem

1. A krumplit és a hagymát meghámozzuk, a krumplit azonos nagyságú, kisebb kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A zsiradékon rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a hagymát, néhány percig együtt pirítjuk, majd lehúzva az edényt a tűzről, elkeverjük a pirospaprikával. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, simára eldolgozzuk (azaz rántást készítünk), beletesszük a krumplit, további 1,3 liter vizet adunk hozzá.

2. A zellerszárat és -zöldjét apróra vágjuk, a levesbe szórjuk, ízlés szerint sózzuk, és szelíd tűzön puhára főzzük. (Vigyázat, mint minden rántással készült leves, könnyet kifut, ezért a fedőt "levegősen", azaz az edényen keresztbe fektetett fakanálra tegyük rá!)

3. A petrezselymet felaprózzuk, és csak a végén adjuk a kész leveshez, ugyanis a benne lévő értékes C-vitamin főzés közben, hő hatására elbomlik!

Változatok:

– zellerszár helyett készíthetjük 50 g apróra felkockázott zellergumóval is;
– gazdagíthatjuk 100 g vékony karikákra vágott, füstölt, paprikás kolbásszal, amelyet akkor adunk a leveshez, amikor a burgonya már majdnem puha;
– dúsíthatjuk 2 dl tejföllel is, amelyet félidőben adunk a leveshez, hogy legyen ideje jól kiforrni;
– ízesíthetjük egy kevés frissen őrölt borssal és/vagy 1-2 evőkanál tárkonyecettel, citromlével is;
– nyáridőben adhatunk a majdnem kész leveshez 1 vékonyan felkarikázott zöldpaprikát is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

215 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Csípős kukoricaleves

Kelbimbós
sütőtökleves

Currys-spenótos
vöröslencseleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Gazdag spárgás
zöldségleves

Görög zöldbableves
feta sajttal

Tejszínes-tojásos
brokkolileves

Zöldségleves
palacsintacsigával

Gombás-zöldséges
karalábéleves

Zöldborsós
karalábéleves tojással

Toszkán bableves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: