2017. április 28.
Valéria napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Egyszerű, kiadós sütemény ez a foszlós kalácstésztából tekert csiga, amely
ezúttal kakaóval készült, de darált dióval, mogyoróval vagy egyszerűen fahéjas porcukorral is remek.

Fotó: Hemző Károly

Kakaós csiga

Hozzávalók kb. 12 csigához:

  • 30 g élesztő
  • 1 kockacukor
  • 1+2 dl tej
  • 300 g finomliszt
  • 30+80 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 30+80+30 g lágy vaj/margarin
  • 1 csipet só
  • 4 ek. (cukrozatlan!) kakaópor
A
B
C
D

1. Az élesztőt a kockacukorral, 1 dl langyos tejjel és a teljes mennyiségből elvett 1 ek. liszttel elkeverjük, langyos helyen megkelesztjük-felfuttatjuk (15 perc), azaz kovászt készítünk.

2. A maradék 2 dl langyos tejben elkeverünk 30 g porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, 30 g olvasztott, langyos vajat/margarint és a sót. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt és a tojásos keveréket, hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (40 perc).

3. 80 g vajat/margarint habosra keverünk 80 g porcukorral, majd beledolgozzuk a kakaót. Egy 30 cm átmérőjű sütőforma vagy kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát vastagon kikenjük a maradék 30 g-ból elvett vajjal/margarinnal, a többit felolvasztjuk.

4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós vajjal/margarinnal (A). Szorosan feltekerjük (B), és 3-4 cm széles darabokra vágjuk (kb. 12 lesz belőle) (C). Vágott felületükre fordítva, alul egy kicsit összenyomjuk a csigákat, egymástól tisztes távolságra a sütőformába ültetjük, oldalukat körbekenjük a maradék 30 g olvasztott vajjal/margarinnal (D). Letakarjuk, meleg helyen ismét a kétszeresére, illetve addig kelesztjük a csigákat, amíg teljesen ki nem töltik a formát (30-40 perc).

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a jó kelt tészta sütéséhez gőzre van szükség!). Középső bordamagasságra állított rácson 45-50 percig sütjük a tésztát (ha nagyon pirulna a teteje, betakarjuk alufóliával vagy sütőpapírral, de át kell sülnie!). A formában hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, tetejét meghintjük fátyolnyi porcukorral, majd csigákra bontva vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk.

Fontos:

A forma alját mindenképpen tanácsos kibélelni sütőpapírral, mert valamennyi kakaós vaj/margarin biztosan kifolyik a csigákból, megpirul, leragad a forma aljára. Arról nem is szólva, hogy így a mosogatás is sokkal egyszerűbb!

Tippek:

Érdemes mindjárt (tepsiben) dupla adagot sütni belőle, mert remekül viseli a mélyhűtést!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

215 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 21 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 21 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött tojás-
változatok

Sonkakrémes
töltött tojás

Avokádókrém
paprikaladikban

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Mimóza
tojássaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Majonézes
tojássaláta

Sonkás táska
és stangli

Ringlis
töltött tojás

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Karalábé-retek-
rucola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: