2017. június 23.
Zoltán napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

A vaníliaillatú, édes, ragacsos-finom tejberizs zamata sokunkban a gyerekkor ízemlékeit idézi. És hogy a jónál is van jobb, arra ékes bizonyíték a gyümölcsrizs, amelyet bécsi furfang alapján nem csupán tetszés szerinti gyümölcs, de finom likőr és sok-sok tejszínhab is gazdagít. Egyszerű, tartalmas, ugyanakkor elegáns délutáni vendégváró desszert – a változatoknak csak fantáziánk szabhat határt.

Fotó: Hemző Károly

Alaprecept –
Tejberizs és gyümölcsrizs

Hozzávalók 4 személyre:

  • A tejberizshez:
  • 4 dl tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 vaníliarúd
  • 2-3 kisujjnyi (bio) citromhéj
  • 120 g kerek szemű rizs
  • A gyümölcsrizshez további:
  • 1+1,5+1,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1 tasak habfixáló
A
B

1. A tejet felforraljuk a cukorral, a sóval, a felhasított vaníliarúddal és a belőle késheggyel kikapargatott péppel, valamint a citromhéjjal (A). A rizst enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 3 percig főzzük, majd leszűrjük, és egyenesen a szelíden forrdogáló tejhez adjuk (B). Folyamatosan keverve sűrű-mázgás péppé főzzük (25-30 perc), végül kiemeljük belőle a citromhéjat és a vaníliarudat, és azon melegében tálaljuk. Fahéjat, cukrozott kakaóport, házi dzsemet-lekvárt kínálhatunk hozzá.

2. Ha gyümölcsrizst szeretnénk készíteni belőle, a kész tejberizst hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd előbb felveretlen, aztán a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá vert tejszínnel (esetleg likőrfélékkel, egyéb finomságokkal) lazítjuk (főkép).

3. Ezután a a receptnek megfelelően szemrevaló kelyhekbe vagy tálkákba szedjük-rétegezzük a rizskrémet, jól behűtjük, és további tejszínhabbal, gyümölcsökkel stb. díszítve kínáljuk.

Fontos:

– Erre a célra kizárólag a kezeletlen, magas keményítőtartalmú, általában kerek szemű, illetve rizottó készítésére ajánlott rizs felel meg, amely főtt állapotban ragacsos-kásás állagú. Mielőtt a tejhez adnánk, tanácsos rövid ideig forró vízben előfőzni, így a rizs „páncélja” kissé felpuhul, és tökéletesebben szívja magába a fűszeres tejet, azaz sokkal ízletesebb lesz. Legfontosabb szabály: a fövésben lévő rizshez soha nem szabad hideg folyadékot adni, mert megtorpan a folyamat, a rizs kívülről elázik, belseje azonban kemény marad!
– Ha gyerek is kap belőle, likőr nélkül készítjük, „lazítónak” egy kevés befőttlét vagy gyümölcsszörpöt adhatunk hozzá.

Tippek:

Ha a rizshez kevés zselatint is adunk, kiborítható tortácskákat-kupolákat, tortákat, tortához való krémet is készíthetünk belőle.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

620 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Hagymás rostélyos

Bécsi
krumplisaláta

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Marhahúsleves

Sonkás táska
és stangli

Hideg
nektarinleves

Tejszínes-gombás
galuska

Szilvásgombóc

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: