DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Alaprecept –
Tejberizs és gyümölcsrizs
Hozzávalók 4 személyre:
- A tejberizshez:
- 4 dl tej
- 50 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 vaníliarúd
- 2-3 kisujjnyi (bio) citromhéj
- 120 g kerek szemű rizs
- A gyümölcsrizshez további:
- 1+1,5+1,5 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 1 tasak habfixáló



1. A tejet felforraljuk a cukorral, a sóval, a felhasított vaníliarúddal és a belőle késheggyel kikapargatott péppel, valamint a citromhéjjal (A). A rizst enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 3 percig főzzük, majd leszűrjük, és egyenesen a szelíden forrdogáló tejhez adjuk (B). Folyamatosan keverve sűrű-mázgás péppé főzzük (25-30 perc), végül kiemeljük belőle a citromhéjat és a vaníliarudat, és azon melegében tálaljuk. Fahéjat, cukrozott kakaóport, házi dzsemet-lekvárt kínálhatunk hozzá.
2. Ha gyümölcsrizst szeretnénk készíteni belőle, a kész tejberizst hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd előbb felveretlen, aztán a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá vert tejszínnel (esetleg likőrfélékkel, egyéb finomságokkal) lazítjuk (főkép).
3. Ezután a a receptnek megfelelően szemrevaló kelyhekbe vagy tálkákba szedjük-rétegezzük a rizskrémet, jól behűtjük, és további tejszínhabbal, gyümölcsökkel stb. díszítve kínáljuk.
Fontos:
– Erre a célra kizárólag a kezeletlen, magas keményítőtartalmú, általában kerek szemű, illetve rizottó készítésére ajánlott rizs felel meg, amely főtt állapotban ragacsos-kásás állagú. Mielőtt a tejhez adnánk, tanácsos rövid ideig forró vízben előfőzni, így a rizs „páncélja” kissé felpuhul, és tökéletesebben szívja magába a fűszeres tejet, azaz sokkal ízletesebb lesz. Legfontosabb szabály: a fövésben lévő rizshez soha nem szabad hideg folyadékot adni, mert megtorpan a folyamat, a rizs kívülről elázik, belseje azonban kemény marad!
– Ha gyerek is kap belőle, likőr nélkül készítjük, „lazítónak” egy kevés befőttlét vagy gyümölcsszörpöt adhatunk hozzá.
Tippek:
Ha a rizshez kevés zselatint is adunk, kiborítható tortácskákat-kupolákat, tortákat, tortához való krémet is készíthetünk belőle.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
620 kcal/adag
Nehézségi fok: