2017. szeptember 21.
Máté napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

A vaníliaillatú, édes, ragacsos-finom tejberizs zamata sokunkban a gyerekkor ízemlékeit idézi. És hogy a jónál is van jobb, arra ékes bizonyíték a gyümölcsrizs, amelyet bécsi furfang alapján nem csupán tetszés szerinti gyümölcs, de finom likőr és sok-sok tejszínhab is gazdagít. Egyszerű, tartalmas, ugyanakkor elegáns délutáni vendégváró desszert – a változatoknak csak fantáziánk szabhat határt.

Fotó: Hemző Károly

Alaprecept –
Tejberizs és gyümölcsrizs

Hozzávalók 4 személyre:

  • A tejberizshez:
  • 4 dl tej
  • 50 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 vaníliarúd
  • 2-3 kisujjnyi (bio) citromhéj
  • 120 g kerek szemű rizs
  • A gyümölcsrizshez további:
  • 1+1,5+1,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1 tasak habfixáló
A
B

1. A tejet felforraljuk a cukorral, a sóval, a felhasított vaníliarúddal és a belőle késheggyel kikapargatott péppel, valamint a citromhéjjal (A). A rizst enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, 3 percig főzzük, majd leszűrjük, és egyenesen a szelíden forrdogáló tejhez adjuk (B). Folyamatosan keverve sűrű-mázgás péppé főzzük (25-30 perc), végül kiemeljük belőle a citromhéjat és a vaníliarudat, és azon melegében tálaljuk. Fahéjat, cukrozott kakaóport, házi dzsemet-lekvárt kínálhatunk hozzá.

2. Ha gyümölcsrizst szeretnénk készíteni belőle, a kész tejberizst hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, majd előbb felveretlen, aztán a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá vert tejszínnel (esetleg likőrfélékkel, egyéb finomságokkal) lazítjuk (főkép).

3. Ezután a a receptnek megfelelően szemrevaló kelyhekbe vagy tálkákba szedjük-rétegezzük a rizskrémet, jól behűtjük, és további tejszínhabbal, gyümölcsökkel stb. díszítve kínáljuk.

Fontos:

– Erre a célra kizárólag a kezeletlen, magas keményítőtartalmú, általában kerek szemű, illetve rizottó készítésére ajánlott rizs felel meg, amely főtt állapotban ragacsos-kásás állagú. Mielőtt a tejhez adnánk, tanácsos rövid ideig forró vízben előfőzni, így a rizs „páncélja” kissé felpuhul, és tökéletesebben szívja magába a fűszeres tejet, azaz sokkal ízletesebb lesz. Legfontosabb szabály: a fövésben lévő rizshez soha nem szabad hideg folyadékot adni, mert megtorpan a folyamat, a rizs kívülről elázik, belseje azonban kemény marad!
– Ha gyerek is kap belőle, likőr nélkül készítjük, „lazítónak” egy kevés befőttlét vagy gyümölcsszörpöt adhatunk hozzá.

Tippek:

Ha a rizshez kevés zselatint is adunk, kiborítható tortácskákat-kupolákat, tortákat, tortához való krémet is készíthetünk belőle.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

620 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tejszínes-gombás
galuska

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Húsos
kelkáposztaleves

Kakaós csiga

Sonkás táska
és stangli

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Bécsi
krumplisaláta

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Hagymás rostélyos

Hideg
nektarinleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: