2018. június 18.
Levente napja van

JÓ TUDNI


Fotó: Hemző Károly

Márton és a ludak

Történeti források igazolják, hogy a gallok és pásztorok majdani patrónusa, Szent Márton (aki katonaként kezdte, majd papként folytatta), valamikor a kora középkorban a mai Szombathely környékén született. Sok helyen lúddal ábrázolják, ugyanis a fáma szerint a jámbor életű pap a pápai követ közeledtére – nem tudván, mit akarhat tőle a nagy méltóságú úr –, a lúdólba bújt. Csakhogy a ludak gágogásukkal elárulták őt, így semmi sem menthette meg attól, hogy Tours város püspöke legyen.

November tizenegyedike Szent Márton napja, a népi kalendáriumban jeles dátumnak, határnapnak számított. A gazdasági év végét, az elszámolást, a járandóságok és az adósságok megadását jelentette. Afféle kis farsangnak is nevezték – még egy rövid vígságos időszak a karácsonyi böjt előtt. Ilyenkor porhanyósra hízott, finom sült lúd és új bor került az asztalra.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


A húsvéti sonkáról

Tojásteszt

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Ludaskása
libacombbal

Ananászos-vörös
káposztás libacomb

Libatepertő és
hideg libamáj

A vaksütésről

Libacomb
szőlős káposztával

Piskótafortélyok

A leveles salátákról

Libacomb gesztenyével
és kelbimbóval
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: