2017. december 11.
Árpád napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

A legegyszerűbb és legfinomabb sütemények egyike, amely darált mogyoróval
vagy egyéb diófélével is készíthető, mégpedig télen-nyáron, hiszen friss híján
befőtteket vagy alaposan lecsepegetetett, mélyhűtött gyümölcsöket is használhatunk. Szinte elronthatatlan, tipikusan vasárnapra való, családkényeztető sütemény, amely napokig friss marad (már ha hagyják...).


Fotó: Elendel

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 2 nagy üveg sárgabarackbefőtt (töltőtömeg kb. 350 g/db)
  • 200 g kékáfonya (mélyhűtött)
  • 200 g hámozott mogyoró
  • 150 g finomliszt
  • 1 kk. (1/2 tasak) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 250 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 5 ek. rum

1. A sárgabarackot leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük. Az áfonyát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A mogyorót megdaráljuk. Sütőpapírral kibéleljük a sütőbe való (kb. 30x40 cm-es) peremes tepsit. A sütőt előmelgítjük 180 °C-ra.

2. Összevegyítjük az átszitált lisztet a sütőporral, a sóval és a mogyoróval. A vajat/margarint habosra-fehérre keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, egyenként a tojásokat, majd a rumot, és több részletben a mogyorós lisztet. Az áfonyát lecsepegtetjük.

3. A masszát a tepsibe szedjük, egyenletesen elsimítjuk, és változatosan kirakjuk-megszórjuk a sárgabarackkal és az áfonyával. Középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük (tűpróba), a tepsiben hagyjuk kihűlni.

4. Tálalás előtt kb. 6x6 cm-es, illetve tetszőleges nagyságú kockákra, szeletekre/rombuszokra vágjuk, tetejét meghintjük fátyolnyi porcukorral. Egyszerű, kiadós, finom!

Változatok:

– Mélyhűtött vagy friss áfonya helyett készíthetjük 200-250 g áfonyadzsemmel is, amelyet kiskanalanként a barackok közé pöttyintünk.
– Mogyoró helyett mandulát, diót, illetve ezek keverékét is használhatjuk.
– Nyáridőben kizárólag (kb. 1 kg) friss sárgabarackból is készíthetjük, illetve meggyel és/vagy egyéb bogyosókkal vidámíthatjuk.

Italajánlat:

Kávé, tea, desszertbor, édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

117 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Majonézes
tojássaláta

Almás párna

Sajtkrémes
mártogató

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Túrós zöldségtorta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Almás túrókocka

Spenótos-
tojásos rétes

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos
omlett-tekercs

Mimóza
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: