2017. augusztus 17.
Jácint napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

A legegyszerűbb és legfinomabb sütemények egyike, amely darált mogyoróval
vagy egyéb diófélével is készíthető, mégpedig télen-nyáron, hiszen friss híján
befőtteket vagy alaposan lecsepegetetett, mélyhűtött gyümölcsöket is használhatunk. Szinte elronthatatlan, tipikusan vasárnapra való, családkényeztető sütemény, amely napokig friss marad (már ha hagyják...).


Fotó: Elendel

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 2 nagy üveg sárgabarackbefőtt (töltőtömeg kb. 350 g/db)
  • 200 g kékáfonya (mélyhűtött)
  • 200 g hámozott mogyoró
  • 150 g finomliszt
  • 1 kk. (1/2 tasak) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 250 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 5 ek. rum

1. A sárgabarackot leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük. Az áfonyát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A mogyorót megdaráljuk. Sütőpapírral kibéleljük a sütőbe való (kb. 30x40 cm-es) peremes tepsit. A sütőt előmelgítjük 180 °C-ra.

2. Összevegyítjük az átszitált lisztet a sütőporral, a sóval és a mogyoróval. A vajat/margarint habosra-fehérre keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, egyenként a tojásokat, majd a rumot, és több részletben a mogyorós lisztet. Az áfonyát lecsepegtetjük.

3. A masszát a tepsibe szedjük, egyenletesen elsimítjuk, és változatosan kirakjuk-megszórjuk a sárgabarackkal és az áfonyával. Középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük (tűpróba), a tepsiben hagyjuk kihűlni.

4. Tálalás előtt kb. 6x6 cm-es, illetve tetszőleges nagyságú kockákra, szeletekre/rombuszokra vágjuk, tetejét meghintjük fátyolnyi porcukorral. Egyszerű, kiadós, finom!

Változatok:

– Mélyhűtött vagy friss áfonya helyett készíthetjük 200-250 g áfonyadzsemmel is, amelyet kiskanalanként a barackok közé pöttyintünk.
– Mogyoró helyett mandulát, diót, illetve ezek keverékét is használhatjuk.
– Nyáridőben kizárólag (kb. 1 kg) friss sárgabarackból is készíthetjük, illetve meggyel és/vagy egyéb bogyosókkal vidámíthatjuk.

Italajánlat:

Kávé, tea, desszertbor, édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

117 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Mimóza
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Karalábé-retek-
alma saláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Spenótos pulykarolád

Spenótos-
tojásos rétes

Ringlis
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Sonkás táska
és stangli

Túrós zöldségtorta

Majonézes
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: