2017. augusztus 21.
Sámuel napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Kertifűleves
húsgombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál zellerzöldje
  • 4 szál bazsalikom (20 levél)
  • 2 szál citromfű (15-20 levél)
  • 1 ágacska kakukkfű
  • 1 szál friss oregánó vagy majoránna
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1+1 ek. olaj
  • 150 g darált pulyka-/sertéshús
  • 2 dl+4 kk. tejszín
  • 2 tyúkhúsleveskocka
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
  • só, bors
  • 1/2 hegyes piros húsú paprika (kápia)

1. A zöldfűszereket leöblítjük, leveleiket lecsipkedjük a szárakról, 4 formás bóbitát félreteszünk a díszítéshez. A hagymaféléket megtisztítjuk, az újhagymát 25-20 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk.

2. Közepes méretű lábasban felforrósítunk 1 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, kiemeljük a felét, a darált húshoz adjuk, félretesszük. A maradékra dobjuk az újhagymát, fél percig pirítjuk, aztán felöntjük 1 liter vízzel és 2 dl tejszínnel. Hozzáadjuk az elmorzsolt húsleveskockákat, beleforgatjuk a zöldfűszereket, és félrebillentett fedő alatt (könnyen kifut!), mérsékelt tűzön 20-25 percig forraljuk.

3. A húsgombócokhoz összedolgozzuk a darált húst és a hozzáadott hagymát a zsemlemorzsával, a tojássárgájával, a pirospaprikával, ízlés szerint sóval és borssal, diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle. Felforrósítjuk a maradék 1 ek. olajat, beletesszük a húsgombócokat, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk (1-1 perc), majd fedő alatt, mérsékelt tűzön aranybarnára-puhára sütjük (5-8 perc). Kivesszük a zsiradékból, melegen tartjuk.

4. A piros-hegyes paprikát felkarikázzuk. A levest botmixerrel krémmé turmixoljuk, utánasózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk. Mélytányérokba szedjük, tetejüket 1-1 kk. tejszínnel vidámítjuk, beletesszük a húsgombócokat, és a paprikakarikákkal, valamint a félretett zöldfűszerbóbitákkal díszítjük.

Tippek:

Gazdagíthatjuk sült borsóval (azaz tésztagyönggyel), pirított zsemlekockával, felaprózott sonkával, paradicsommal vagy hosszú-szálasra reszelt sajttal is, ünnepi alkalmakkor pedig néhány rákocskával, tejszínhabrózsára pöttyintett piros/fekete kaviárral is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

286 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi
zöld leves

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Zellerkrémleves
lazaccal

Padlizsánkrémleves

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Karfiol-brokkoli
krémleves

Tejszínes
cukkinikrémleves

Rozmaringos-szalonnás
sütőtökkrémleves

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: