2017. december 13.
Luca napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Kertifűleves
húsgombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 szál zellerzöldje
  • 4 szál bazsalikom (20 levél)
  • 2 szál citromfű (15-20 levél)
  • 1 ágacska kakukkfű
  • 1 szál friss oregánó vagy majoránna
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1+1 ek. olaj
  • 150 g darált pulyka-/sertéshús
  • 2 dl+4 kk. tejszín
  • 2 tyúkhúsleveskocka
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 kk. édes-nemes pirospaprika
  • só, bors
  • 1/2 hegyes piros húsú paprika (kápia)

1. A zöldfűszereket leöblítjük, leveleiket lecsipkedjük a szárakról, 4 formás bóbitát félreteszünk a díszítéshez. A hagymaféléket megtisztítjuk, az újhagymát 25-20 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk, a hagymát finomra vágjuk.

2. Közepes méretű lábasban felforrósítunk 1 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, kiemeljük a felét, a darált húshoz adjuk, félretesszük. A maradékra dobjuk az újhagymát, fél percig pirítjuk, aztán felöntjük 1 liter vízzel és 2 dl tejszínnel. Hozzáadjuk az elmorzsolt húsleveskockákat, beleforgatjuk a zöldfűszereket, és félrebillentett fedő alatt (könnyen kifut!), mérsékelt tűzön 20-25 percig forraljuk.

3. A húsgombócokhoz összedolgozzuk a darált húst és a hozzáadott hagymát a zsemlemorzsával, a tojássárgájával, a pirospaprikával, ízlés szerint sóval és borssal, diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle. Felforrósítjuk a maradék 1 ek. olajat, beletesszük a húsgombócokat, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk (1-1 perc), majd fedő alatt, mérsékelt tűzön aranybarnára-puhára sütjük (5-8 perc). Kivesszük a zsiradékból, melegen tartjuk.

4. A piros-hegyes paprikát felkarikázzuk. A levest botmixerrel krémmé turmixoljuk, utánasózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk. Mélytányérokba szedjük, tetejüket 1-1 kk. tejszínnel vidámítjuk, beletesszük a húsgombócokat, és a paprikakarikákkal, valamint a félretett zöldfűszerbóbitákkal díszítjük.

Tippek:

Gazdagíthatjuk sült borsóval (azaz tésztagyönggyel), pirított zsemlekockával, felaprózott sonkával, paradicsommal vagy hosszú-szálasra reszelt sajttal is, ünnepi alkalmakkor pedig néhány rákocskával, tejszínhabrózsára pöttyintett piros/fekete kaviárral is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

286 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Tavaszi
zöld leves

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Kelkáposztaleves
parmezángaluskával

Rozmaringos-szalonnás
sütőtökkrémleves

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Tejszínes
cukkinikrémleves

Zellerkrémleves
lazaccal

Karfiol-brokkoli
krémleves

Zöldségkrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: