2018. szeptember 24.
Gellért napja van

ELŐÉTELEK > Hideg előételek


Fotó: Hemző Károly

Spenótkrémmel
töltött tojás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 tojás
  • só, bors
  • 250 g spenót
  • 2 ek. majonéz
  • 1 kk. csípős vagy dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 1 ek. főtt kukorica
  • 1 paradicsom
A
B
C
D
E
F
G

1. A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben keményre főzzük (az újraforrástól számított pontosan 10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük.

2. Néhány szép, kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, és lobogva forró, enyhén sós vízben 2 percig főzzük (A). Leszűrjük, azonnal jéghideg vízbe merítjük vagy bő hideg vízzel leöblítjük, jól lecsepegtetjük, alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finomra-pépesre vágjuk (B).

3. A tojásokat meghámozzuk, „deréktájban”, körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket (C). Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük.

4. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, ízlés szerint frissen reszelt szerecsendiót (csak 1 kis csipetnyi kell belőle!) (D), sót és borsot, habosra keverjük. 10-12 mm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott nyomózsákba szedjük (E), és a tojásfehérje-csillagokba púpozzuk-töltjük (F). Fedeles műanyagdobozba rakosgatjuk őket (G), legalább 1 órára behűtjük, illetve tálalásig hidegen tartjuk.

5. Tálaláskor megmossuk és szárazra lapogatjuk a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, vékony gerezdekre szeleteljük. A töltött tojásokat lapostányérra rendezzük, tetejüket 1-1 szem kukoricával vidámítjuk, a tányér peremét pedig kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomgerezdekkel. Előételként vagy sonka mellé kínálhatjuk.

Változatok:

Ha gyanítjuk, hogy a társaságban nem mindenki elkötelezett híve a spenótnak, a tojássárgapépet egyéb finomságokkal is összekeverhetjük: például párolt sárgarépával, gombapéppel, sonka- vagy kolbászkrémmel, illetve alaposan lecsepegtetett lazactörmelékkel, szardellapasztával, kaviárral-halikrával. Mindig csak a végén, kóstolás után sózzuk, ha pedig halféleségekkel készítjük, ne sajnáljunk tőle néhány csepp citromlét.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+1 óra hűlési idő

Energiatartalom:

180 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Gazdag rizssaláta
tojással

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Ringlis
töltött tojás

Diós-hagymás
céklasaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Túrós zöldségtorta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Waldorf-saláta

Majonézes
tojássaláta

Töltött tojás-
változatok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: