2017. január 17.
Antal napja van

ELŐÉTELEK > Hideg előételek


Fotó: Hemző Károly

Spenótkrémmel
töltött tojás

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 tojás
  • só, bors
  • 250 g spenót
  • 2 ek. majonéz
  • 1 kk. csípős vagy dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • 1 ek. főtt kukorica
  • 1 paradicsom
A
B
C
D
E
F
G

1. A tojásokat megmossuk, erősen sós vízben keményre főzzük (az újraforrástól számított pontosan 10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük.

2. Néhány szép, kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, és lobogva forró, enyhén sós vízben 2 percig főzzük (A). Leszűrjük, azonnal jéghideg vízbe merítjük vagy bő hideg vízzel leöblítjük, jól lecsepegtetjük, alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finomra-pépesre vágjuk (B).

3. A tojásokat meghámozzuk, „deréktájban”, körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket (C). Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük.

4. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, ízlés szerint frissen reszelt szerecsendiót (csak 1 kis csipetnyi kell belőle!) (D), sót és borsot, habosra keverjük. 10-12 mm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott nyomózsákba szedjük (E), és a tojásfehérje-csillagokba púpozzuk-töltjük (F). Fedeles műanyagdobozba rakosgatjuk őket (G), legalább 1 órára behűtjük, illetve tálalásig hidegen tartjuk.

5. Tálaláskor megmossuk és szárazra lapogatjuk a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, vékony gerezdekre szeleteljük. A töltött tojásokat lapostányérra rendezzük, tetejüket 1-1 szem kukoricával vidámítjuk, a tányér peremét pedig kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomgerezdekkel. Előételként vagy sonka mellé kínálhatjuk.

Változatok:

Ha gyanítjuk, hogy a társaságban nem mindenki elkötelezett híve a spenótnak, a tojássárgapépet egyéb finomságokkal is összekeverhetjük: például párolt sárgarépával, gombapéppel, sonka- vagy kolbászkrémmel, illetve alaposan lecsepegtetett lazactörmelékkel, szardellapasztával, kaviárral-halikrával. Mindig csak a végén, kóstolás után sózzuk, ha pedig halféleségekkel készítjük, ne sajnáljunk tőle néhány csepp citromlét.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+1 óra hűlési idő

Energiatartalom:

180 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Orosz
csirkehússaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Waldorf-saláta

Töltött tojás-
változatok

Avokádókrém
paprikaladikban

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Spenótos
omlett-tekercs

Majonézes
tojássaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Diós-hagymás
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: