2018. április 19.
Emma napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Az elzász-lotharingiai illetőségű, omlós tésztaágyban, tojásos-sajtos-tejszínes töltelékkel sütött sós tortákat a nemzetközi gasztronómiában „quiche lorraine” (ejtsd: kis loren) néven emlegetik. Legfinomabb, ha húsvéti sonkából (sonkamaradékból-törmelékből) készítjük.


Fotó: Hemző Károly

Sonkás
sajttorta
Eredeti neve: Quiche lorraine

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 1 dl tejföl
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 400 g+2-3 ek. finomliszt
  • 200 g+diónyi vaj/margarin
  • 1 tojássárgája
  • só, őrölt fehér bors
  • Továbbá:
  • 300 g füstölt, főtt sonka vagy tarja
  • 300 g edami vagy gouda és trappista sajt vegyesen
  • 30 g finomliszt
  • 2,5 dl tejszín
  • 4 tojás
  • őrölt szerecsendió
  • 2 ek. zsemlemorzsa
A
B
C
D
E
F
G
H

1. A tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. 400 g finomlisztet elmorzsolunk 200 g vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, 1/2 kk. sót, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, nagyobb tállal/konyharuhával letakarjuk, 1/2 órát kelni hagyjuk.

2. A töltelékhez a sonkát/tarját vékony csíkokra szeljük (A). A sajtféléket finomra-szálasra reszeljük-daráljuk (B). A lisztet tálba szitáljuk, több részletben hozzáöntjük a tejszínt, simára-csomómentesre elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat (C), ízlés szerint sót, jócskán őrölt fehér borsot, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót, végül a sajtot (D).

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 28-30 cm átmérőjű, 3-4 cm magas oldalfalú gyümölcstortaformát kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és meghintünk liszttel. A cipót lisztezett munkalapon 36-38 cm átmérőjű korongra nyújtjuk. Elharmadolva lazán összehajtjuk, a forma közepére fektetjük (E), a „szárnyakat” kihajtjuk, a formába terítjük. A peremén átgurított, kissé rányomott nyújtófával leválasztjuk a túllógó tésztaszéleket (F) (vagy késsel körbevágjuk), alját és oldalát villával megszurkáljuk.

4. Megszórjuk a tészta alját előbb a zsemlemorzsával, aztán a sonkametélttel (G), végül tetejére szedjük-simítjuk a sajtos masszát (H). Középső bordamagasságra állított rácsra helyezve 15 percig sütjük, aztán visszakapcsolunk 180 °C-ra, és további 40-45 percig, aranybarnára sütjük. A torta közepébe szúrt hústűvel ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e a közepe (ha a kihúzott tű tiszta, a mű elkészült, ha maszatos, további 10-15 percig még sütni kell).

5. A sajttortát a formában hagyjuk langyosra vagy teljesen kihűlni (a töltelék sülés közben felfújódik, hűlés közben kissé összeesik-megráncosodik – semmi baj, ez a természete!). Bazsalikom- vagy petrezselyembóbitákkal díszítjük, tortaszerűen szeletelve kínáljuk.

Változatok:

– Még erőteljesebb lesz a torta zamata, ha a sonka alá/közé 2 nagy fej felkarikázott, kevés olajban, 1 kk. ételízesítővel megfonnyasztott hagymát is terítünk (a levét teljesen el kell főzni!).
– A hagymához néhány gerezd áttört fokhagymát, a sajtos masszába pedig 1 kk. provence-i fűszert is keverhetünk.

Megjegyzések:

A nagyobb korongra/lapra nyújtott tésztát úgy tudjuk a legbiztonságosabban a formába-tepsibe teríteni, hogy lazán, harmadolva összehajtjuk, majd kihajtogatjuk, és a formába nyomkodjuk stb. Kisebb korongok-lapok esetében jó módszer az is, hogy a tésztát feltekerjük a nyújtófára, és a forma peremére fektetve letekerjük-leejtjük róla.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

475 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 31 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 31 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombás táska

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Spenótos papucs

Sonkás táska
és stangli

Gazdag rizssaláta
tojással

Avokádókrém
paprikaladikban

Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtkrémes
mártogató

Húsos
lilahagymatorta

Camembert
sajtfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: