Fotó: Hemző Károly

Sonkás sajttorta
Eredeti neve: Quiche lorraine

Hozzávalók 16 szelethez:

1. A tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. 400 g finomlisztet elmorzsolunk 200 g vajjal/margarinnal, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, a tojássárgáját, 1/2 kk. sót, és összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, nagyobb tállal/konyharuhával letakarjuk, 1/2 órát kelni hagyjuk.

2. A töltelékhez a sonkát/tarját vékony csíkokra szeljük (A). A sajtféléket finomra-szálasra reszeljük-daráljuk (B). A lisztet tálba szitáljuk, több részletben hozzáöntjük a tejszínt, simára-csomómentesre elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat (C), ízlés szerint sót, jócskán őrölt fehér borsot, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót, végül a sajtot (D).

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 28-30 cm átmérőjű, 3-4 cm magas oldalfalú gyümölcstortaformát kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és meghintünk liszttel. A cipót lisztezett munkalapon 36-38 cm átmérőjű korongra nyújtjuk. Elharmadolva lazán összehajtjuk, a forma közepére fektetjük (E), a „szárnyakat” kihajtjuk, a formába terítjük. A peremén átgurított, kissé rányomott nyújtófával leválasztjuk a túllógó tésztaszéleket (F) (vagy késsel körbevágjuk), alját és oldalát villával megszurkáljuk.

4. Megszórjuk a tészta alját előbb a zsemlemorzsával, aztán a sonkametélttel (G), végül tetejére szedjük-simítjuk a sajtos masszát (H). Középső bordamagasságra állított rácsra helyezve 15 percig sütjük, aztán visszakapcsolunk 180 °C-ra, és további 40-45 percig, aranybarnára sütjük. A torta közepébe szúrt hústűvel ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e a közepe (ha a kihúzott tű tiszta, a mű elkészült, ha maszatos, további 10-15 percig még sütni kell).

5. A sajttortát a formában hagyjuk langyosra vagy teljesen kihűlni (a töltelék sülés közben felfújódik, hűlés közben kissé összeesik-megráncosodik – semmi baj, ez a természete!). Bazsalikom- vagy petrezselyembóbitákkal díszítjük, tortaszerűen szeletelve kínáljuk.

Változatok:

– Még erőteljesebb lesz a torta zamata, ha a sonka alá/közé 2 nagy fej felkarikázott, kevés olajban, 1 kk. ételízesítővel megfonnyasztott hagymát is terítünk (a levét teljesen el kell főzni!).
– A hagymához néhány gerezd áttört fokhagymát, a sajtos masszába pedig 1 kk. provence-i fűszert is keverhetünk.

Megjegyzések:

A nagyobb korongra/lapra nyújtott tésztát úgy tudjuk a legbiztonságosabban a formába-tepsibe teríteni, hogy lazán, harmadolva összehajtjuk, majd kihajtogatjuk, és a formába nyomkodjuk stb. Kisebb korongok-lapok esetében jó módszer az is, hogy a tésztát feltekerjük a nyújtófára, és a forma peremére fektetve letekerjük-leejtjük róla.