2017. június 25.
Vilmos napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Liszt nélkül készül ez a mogyoróval-naranccsal illatozó, ananásszal gazdagított, többszörösen csokoládés torta, amelynek a rolettipalánk és a szeleteket jelölő tojásdrazsé még ünnepélyesebb külsőt kölcsönöz. 


Fotó: Hemző Károly

Húsvéti mogyorós
ananásztorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 110 g hámozott, darált mogyoró
  • 40 g zsemlemorzsa
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 50 g reszelt étcsokoládé
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 6 tojás
  • 100+50 g kristálycukor
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 50 g savanykás lekvár (ribizli-, málna-)
  • 1 kis doboz (4-6 karika) ananászbefőtt
  • 1 tasak zselatin vagy 6 zselatinlap (10 g)
  • 250 g mascarpone
  • 150 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 narancs leve
  • 3+2,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 1 kivi
  • 2 doboz (32 db) csokoládés-mogyorós ostyarúd (roletti)
  • 16 csokoládédrazsé
  • 1 szem koktélcseresznye
A
B
C
D
E

1. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztához a mogyorót összekeverjük a zsemlemorzsával, a sütőporral, a csokoládéval és a narancshéjjal. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd 100 g apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat kikeverjük a maradék 50 g kristálycukorral, aztán a mogyorós keverékkel felváltva lazán beledolgozzuk a tojáshabot. A tortaformába simítjuk, 30-35 percig sütjük (tűpróba), majd a formában hagyjuk kihűlni (legjobb, ha előző nap megsütjük).

2. A tortaformát elmossuk, ismét kibéleljük sütőpapírral. A tésztát két lapra vágjuk, egyiket a forma aljára fektetjük, mindkettőt megkenjük a felforrósított lekvárral (A). Az ananászt leszűrjük (levét megtartjuk), felitatjuk róla a nedvességet (B), és felaprózzuk.

3. A krémhez beáztatjuk a zselatint 1/2 dl (a zselatinlapokat bő) hideg vízbe. A mascarponét habosra keverjük a porcukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, majd a narancslét. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk. A zselatint szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk (a zselatinlapokat előzőleg kinyomkodjuk), erőteljes mozdulatokkal hozzákeverünk 1 kis merőkanál krémet, majd folyamatosan keverve a krém egészéhez adjuk, végül több részletben, óvatosan de egyenletesen beleforgatjuk a tejszínhabot.

4. A krém felét a tortaformába simítjuk, megszórjuk az ananásszal, és bevonjuk a maradék krémmel (C). Lekváros oldalával felfelé tetejére fektetjük a másik tortalapot (D), alufóliával lazán letakarjuk, és 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

5. Tálalás előtt a kivit meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. A habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 2,5 dl tejszínt, 4 evőkanálnyit sima csőrős habzsákba szedünk. Leemeljük a tortáról a karikát és a sütőpapírt, lapos tálra csúsztatjuk, egyenletesen bevonjuk a tejszínhabbal, majd kijelöljük a szeletek helyét. Palánkszerűen belenyomkodjuk a torta oldalába az ostyarudacskákat (E). A kivit a torta közepére csinosítjuk, 1 szem cukrozott cseresznyével vidámítjuk. A szeletek helyére tejszínhab-pamacsokat nyomunk, és mindegyikbe 1-1 szem drazsét vagy apró csokoládétojást ültetünk. Tálalásig hidegen tartjuk.

Fontos:

− Csak ananászbefőtt alkalmas e célra, mert a friss ananász (a kivihez hasonlóan) olyan enzimeket tartalmaz, amely elfolyósítja-taszítja a zselatinos krémeket!
− A krémhez való tojás és mascarpone legyen azonos (szoba)hőmérséletű, különben, amikor „találkoznak”, könnyen kicsapódik a tojás.

Italajánlat:

Tojáslikőr, desszertbor vagy édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc
+ 12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

398 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos pulykarolád

Gazdag rizssaláta
tojással

Spenótos-
tojásos rétes

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Töltött tojás-
változatok

Sonkakrémes
töltött tojás

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Ringlis
töltött tojás

Kaviáros-tojásos
falatkák

Mimóza
tojássaláta

Karalábé-retek-
rucola saláta

Tojásos-sajtos
gazdag saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: