2017. június 27.
László napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

A foszlós kalácstészta éppencsak édeskés íze pompásan harmonizál a húsvéti sonka füstös zamatával. Elkészítése egyszerű, a tészta formázása nagyszerű szórakozás (kivált, ha gyerekkéz is segít!), a csibék pedig nemcsak finomak, de díszei is
az ünnepi asztalnak.


Fotó: Hemző Károly

Húsvéti
csibekalácsok

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • A kalácstésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 kk.+60 g porcukor
  • 30 g élesztő
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 3 tojássárgája + a kenéshez
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 60 g vaj/margarin
  • Továbbá:
  • 20 szem puha mazsola
A
B
C
D

1. A lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, felében elkeverünk 1 kk. cukrot és az elmorzsolt élesztőt, a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük. Hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, meleg helyen 15 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.

2. A maradék tejben elkeverünk 60 g cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, 3 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A felolvasztott, langyosra hűlt vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

3. A tésztát átgyúrjuk, hosszú rudat sodrunk belőle, 10 azonos nagyságú darabra vágjuk, mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúdra sodorjuk (A). Félbehajtjuk, a tésztarúd egyik végét átvetjük a másikon, és laza csomót-hurkot képezve átdugjuk a lyukon (ez lesz a csibe feje) (B). A tésztarúd szabadon maradó másik, 3-4 cm-es végét hosszában félbevágjuk-bemetsszük (ez lesz a csibe farka) (C).

4. A kalácskákat 8-10 cm távolságra egymástól sütőpapírral bélelt sütőlapokra rakosgatjuk (sütés közben jócskán megnőnek!), és konyharuhával letakarva 15-20 percig kelni hagyjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra), aljára beteszünk egy meleg vízzel kétujjnyira felöntött lábaskát/konzervdobozt (a jó kalács sütéséhez gőz szükséges!).

6. Megkenjük a kalácskákat tojássárgájával (D), a „fejekbe” két oldalt 1-1 szem leöblített, szárazra törölt mazsolát nyomunk, és aranysárgára sütjük (kb. 20 perc). A tepsiben hagyjuk langyosra, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni. Mélyhűthető!

Italajánlat:

Kávé, tea, kakaó, a sonkához félszáraz fehérbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

287 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Sonkás táska
és stangli

Spenótos pulykarolád

Gazdag rizssaláta
tojással

Töltött tojás-
változatok

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Karalábé-retek-
alma saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Majonézes
tojássaláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: