2017. október 20.
Vendel napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

A foszlós kalácstészta éppencsak édeskés íze pompásan harmonizál a húsvéti sonka füstös zamatával. Elkészítése egyszerű, a tészta formázása nagyszerű szórakozás (kivált, ha gyerekkéz is segít!), a csibék pedig nemcsak finomak, de díszei is
az ünnepi asztalnak.


Fotó: Hemző Károly

Húsvéti
csibekalácsok

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • A kalácstésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 kk.+60 g porcukor
  • 30 g élesztő
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 3 tojássárgája + a kenéshez
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 60 g vaj/margarin
  • Továbbá:
  • 20 szem puha mazsola
A
B
C
D

1. A lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, felében elkeverünk 1 kk. cukrot és az elmorzsolt élesztőt, a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük. Hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, meleg helyen 15 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.

2. A maradék tejben elkeverünk 60 g cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, 3 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A felolvasztott, langyosra hűlt vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

3. A tésztát átgyúrjuk, hosszú rudat sodrunk belőle, 10 azonos nagyságú darabra vágjuk, mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúdra sodorjuk (A). Félbehajtjuk, a tésztarúd egyik végét átvetjük a másikon, és laza csomót-hurkot képezve átdugjuk a lyukon (ez lesz a csibe feje) (B). A tésztarúd szabadon maradó másik, 3-4 cm-es végét hosszában félbevágjuk-bemetsszük (ez lesz a csibe farka) (C).

4. A kalácskákat 8-10 cm távolságra egymástól sütőpapírral bélelt sütőlapokra rakosgatjuk (sütés közben jócskán megnőnek!), és konyharuhával letakarva 15-20 percig kelni hagyjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra), aljára beteszünk egy meleg vízzel kétujjnyira felöntött lábaskát/konzervdobozt (a jó kalács sütéséhez gőz szükséges!).

6. Megkenjük a kalácskákat tojássárgájával (D), a „fejekbe” két oldalt 1-1 szem leöblített, szárazra törölt mazsolát nyomunk, és aranysárgára sütjük (kb. 20 perc). A tepsiben hagyjuk langyosra, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni. Mélyhűthető!

Italajánlat:

Kávé, tea, kakaó, a sonkához félszáraz fehérbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

287 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkakrémes
töltött tojás

Spenótkrémmel
töltött tojás

Töltött tojás-
változatok

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Spenótos pulykarolád

Karalábé-retek-
alma saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Túrós zöldségtorta

Ringlis
töltött tojás

Karalábé-retek-
rucola saláta

Sonkás táska
és stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: