2017. június 29.
Péter, Pál napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Újházy-tyúkleves

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 szép, hízott tyúk (1,8-2 kg-os)
  • 800 g leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd kelkáposzta (100 g)
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 10-15 szem feketebors
  • 1 kk. sáfrányos szeklice
  • 100 g sampinyon gomba
  • 100 g fehérspárga
  • 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 50 g cérnametélt
  • néhány szál petrezselyem

1. A tyúkot gondosan letisztogatjuk, zsírzóját kivágjuk, megmossuk. Nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi, és fedő nélkül felforraljuk.

2. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a leveszöldséget nagyobb hasábokra vágjuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrányos szeklicét. A levest kissé megsózzuk, hozzáadjuk a teatojást, a hagymát, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Szelíd tűzön, félig lefedve, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán át főzzük, akkor hozzáadjuk a leveszöldséget, és az egészet puhára főzzük (további 30-35 perc).

3. Közben a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, lábaskába tesszük. A spárgát megtisztítjuk, 5 cm-es darabokra vágjuk, és a zöldborsóval együtt a gombához adjuk. 1-2 merőkanál húsleves átszűrt húslevesben puhára pároljuk (nem kevergetjük, mert összetörik!), melegen tartjuk.

4. A puhára főtt tyúkot óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat (és a bőrét) eltávolítjuk, majd forró levest merünk rá, és melegen tartjuk. A levesben főtt vegyes zöldséget vágódeszkára emeljük, vékony hasábokra szeljük, és a külön lábasban párolt zöldségekhez adjuk. A kelkáposztát, a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a teatojás tartalmát kidobjuk.

5. A leves tetejéről eltávolítjuk a zsírt, merőkanalanként leszűrjük, hagyjuk leülepedni. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifőzzük a cérnametéltet. Mélyebb levesestálat forró vízzel kiöblítünk, azaz előmelegítünk, beletesszük a húsdarabokat, a tésztát és a zöldségeket, végül rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, és azonnal tálaljuk.

Érdekességek:

ez a szinte egytálétel Újházi Edéről (1844-1915), a népszerű pesti színészről kapta a nevét. Sokan Krúdynak tulajdonítják a „keresztapaságot” – ám bármi legyen is az igazság, a leves mennyei!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

451 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 20 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 20 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Zöldségleves májgaluskával

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Mimóza
tojássaláta

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Kacsaleves
tojácsillaggal

Spenótkrémmel
töltött tojás

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Csirkeleves
tojáskocsonyával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: