2018. augusztus 17.
Jácint napja van

LEVESEK > Krémlevesek

A húsvéti sonkafőzés egyik legértékesebb „hozadéka” a füstös ízű-illatú főzőlé, amelyből különösen ízletes leveseket készíthetünk. A hagyományos bablevesen kívül, a változatosság kedvéért, például tavaszi sóskakrém- vagy újhagymalevest – ez utóbbit némi jó érett márványsajttal még feledhetetlenebbé varázsolhatjuk.


Fotó: Hemző Károly

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3-4 csokor újhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 150 g krumpli
  • 2 ek. olaj
  • 1 liter füstöltlé
  • 2,5 dl tej
  • 40 g érett rokfort vagy márványsajt
  • 1+1 dl tejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 1 kis csokor snidling

1. A hagymaféléket megtiszítjuk, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk, az „öreg” hagymát finomra aprítjuk. A krumplit meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk.

2. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymaféléket, rádobjuk a krumplit, felöntjük a füstöltlével és a tejjel, aztán félig lefedve (könnyen kifut!), mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (30 perc).

3. A sajtot apróra felkockázzuk vagy eltördeljük. 1 dl tejszínt félkemény habbá verünk. A maradék 1 dl tejszínt a leveshez adjuk, botmixerrel finom krémmé turmixoljuk, végül utánasózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, és még egyszer felforraljuk.

4. A levest mélytányérokba szedjük, tetejét a krémes állagú tejszínből szaggatott apró galuskákkal és a finomra vágott snidlinggel díszítjük, végül sajttal megszórva azonnal tálaljuk.

Tippek:

− Benne főtt krumpli helyett 2 ek. burgonyapehellyel is sűríthetjük, amelyet csak azután adunk a kész leveshez, amikor már felforraltuk a tejszínnel.
− Füstöltlé helyett készíthetjük 1 liter tyúkhús- vagy zödséglevessel (kockából) is.
− Sajt helyett gazdagíthatjuk fokhagymás vajban/margarinban pirított zsemlekockákkal, rozskenyérszeletkékkel is, ezeket azonban külön tálaljuk, mert gyorsan eláznak a levesben.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

308 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Tavaszi
zöld leves

Gazdag
tavaszi saláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Tejszínes
sóskaleves

Uborkás-sonkás
rizssaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tejszínes
cukkinikrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: