2018. december 18.
Auguszta napja van

LEVESEK > Krémlevesek

A húsvéti sonkafőzés egyik legértékesebb „hozadéka” a füstös ízű-illatú főzőlé, amelyből különösen ízletes leveseket készíthetünk. A hagyományos bablevesen kívül, a változatosság kedvéért, például tavaszi sóskakrém- vagy újhagymalevest – ez utóbbit némi jó érett márványsajttal még feledhetetlenebbé varázsolhatjuk.


Fotó: Hemző Károly

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3-4 csokor újhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 150 g krumpli
  • 2 ek. olaj
  • 1 liter füstöltlé
  • 2,5 dl tej
  • 40 g érett rokfort vagy márványsajt
  • 1+1 dl tejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 1 kis csokor snidling

1. A hagymaféléket megtiszítjuk, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk, az „öreg” hagymát finomra aprítjuk. A krumplit meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk.

2. A felforrósított olajban megfonnyasztjuk a hagymaféléket, rádobjuk a krumplit, felöntjük a füstöltlével és a tejjel, aztán félig lefedve (könnyen kifut!), mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (30 perc).

3. A sajtot apróra felkockázzuk vagy eltördeljük. 1 dl tejszínt félkemény habbá verünk. A maradék 1 dl tejszínt a leveshez adjuk, botmixerrel finom krémmé turmixoljuk, végül utánasózzuk, borsozzuk, 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, és még egyszer felforraljuk.

4. A levest mélytányérokba szedjük, tetejét a krémes állagú tejszínből szaggatott apró galuskákkal és a finomra vágott snidlinggel díszítjük, végül sajttal megszórva azonnal tálaljuk.

Tippek:

− Benne főtt krumpli helyett 2 ek. burgonyapehellyel is sűríthetjük, amelyet csak azután adunk a kész leveshez, amikor már felforraltuk a tejszínnel.
− Füstöltlé helyett készíthetjük 1 liter tyúkhús- vagy zödséglevessel (kockából) is.
− Sajt helyett gazdagíthatjuk fokhagymás vajban/margarinban pirított zsemlekockákkal, rozskenyérszeletkékkel is, ezeket azonban külön tálaljuk, mert gyorsan eláznak a levesben.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

308 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Túrós zöldségtorta

Padlizsánkrémleves

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Tejszínes
sóskaleves

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Tejszínes
cukkinikrémleves

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Tavaszi
zöld leves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: