2017. szeptember 22.
Móric napja van

KÖRETEK > Egyéb köretek


Fotó: Elendel

Medvehegymás túrógombóc
paradicsommártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 közepes csokor (75-80 g) medvehagyma
  • 2 szikkadt zsemle
  • 400 g krémtehéntúró
  • 3 tojás
  • só, bors
  • 2 ek. (20 g) étkezési keményítő
  • 2 doboz (400 g/doboz) darabolt paradicsom
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 kk. zöldséges ételízesítő
  • 1 ek. ételsűrítő granulátum
  • 1/2 kk. kristálycukor
  • 40 g olvasztott vaj vagy (classico) olívaolaj
  • frissen reszelt parmezán sajt

1. A hagymákat meghámozzuk, finomra vágjuk, üvegesre fonnyasztjuk az olajban. A medvehagymaleveleket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, hosszú-vastag szárukat leválasztjuk, a leveleket vékony csíkokra metéljük. A zsemléket nagyjából felkockázzuk, (aprítógéppel) kissé darabos morzsává pörgetjük. Simára keverjük a túrót a tojásokkal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a hagyma felét, a zsemlét, az étkezési keményítőt, végül a medvehagymát, és 20 percig pihentetjük.

2. A mártáshoz levével együtt a maradék párolt hagymához adjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és az ételízesítőt, félig lefedve 5 percig forraljuk. Megszórjuk az ételsűrítővel és a cukorral, éppen csak összeforraljuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, csinos tálba szedve melegen tartjuk.

3. Vízbe mártogatott kézzel 12 gombócot formálunk a masszából, és enyhén sós vízben, olykor óvatosan megkeverve (nehogy leragadjanak az edény aljára), szelíd forralással 12-15 percig főzzük. Szűrőkanállal lapos tálra emeljük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal vagy olívaolajjal, és a paradicsommártás kíséretében mihamarabb tálaljuk. Külön tálkában frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.

Változatok:

– A rövid szezonú medvehagyma helyett készíthetjük 25-30 nagy bazsalikomlevéllel is.
– Gombóc helyett két nagyobb, egymásba forgatott evőkanállal galuskákat is formálhatunk a masszából, a többi ugyanaz.
– Remek egytálétel válik belőle, ha a masszából közepes méretű galuskákat formálunk, kifőzzük őket, majd vajjal/olajjal kikent sütőedénybe sorakoztatjuk, bevonjuk tejföllel (vagy besamllel), dúsan megszórjuk reszelt (edami, gouda) sajttal, és 25-30 percig sütjük.

Italajánlat:

Könnyü, félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

454 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krémsajtos-
olívás papucs

Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Mozzarellás polentafalatkák

Túrós zöldségtorta

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Tonhalas
krumplisaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Retek-krumpli-
rukola saláta

Szalámis édeskömény-
sárgarépa saláta

Sajtkrémes
mártogató

Édeskömény-
sárgarépa saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: