2017. június 23.
Zoltán napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

A zsenge karalábé nem csak leves, főzelék, saláta vagy hússal-rizzsel töltött mivoltában mennyei, de nagyszerű összetevője a füstös ízű sonkával bolondított krumplirakottasnak is. Külön vonzereje a sajtos-tejszínes öntet, amely csábító krémmé-takaróvá válik a sütőben.


Fotó: Hemző Károly

Sonkás karalábé-
burgonya gratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 700 g burgonya
  • 2 zsenge karalábé (500 g)
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 100 g gouda sajt
  • 200 g főtt, füstölt sonka
  • 1 ek. finomliszt
  • 1 tojás
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 1 szelet piros húsú paprika
A
B
C
D
E
F

1. A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük (20 perc). Leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és hagyjuk csaknem teljesen kihűlni. Közben a karalábékat meghámozzuk, nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk, 1/2 cm vékonyan felszeleteljük. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk, az újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd szűrőlapáttal hideg vízbe szedjük (azaz blansírozzuk), végül leszűrjük-lecsepegtetjük. Konyharuhára terítve hűlni-szikkadni hagyjuk, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet (A).

2. Kikenünk a vajjal/margarinnal egy nem túl mély, közepes méretű tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A sajtot finomra reszeljük, a sonkát vékony szeletekre-csíkokra vágjuk (B).

3. A burgonyát felkarikázzuk, felét a tál aljára terítjük, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, majd befedjük a karalábé felével, megszórjuk a sonkával (C), aztán ismét karalábé, végül a kissé egymásra csúsztatott-csinosított burgonyakarikák következnek (D).

4. A lisztet és a tojást simára keverjük, hozzáadjuk a tejszínt (E), ízlés szerint sót, frissen őrölt fehér borsot, végül a reszelt sajtot, és rakottas tetejére öntjük-simítjuk (F). Középső bordamagasságra állított rácsra helyezve 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük.

5. A paprikát vékony csíkokra vágjuk, apróra felkockázzuk. A sütőből kivett rakottast 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a közepe!), aztán megszórjuk a tetejét a paprikával, és apró-zsenge karalábélevelekkel vagy zöldfűszerlevélkékkel díszítve tálaljuk. Egytálételként vagy sonka nélkül, több sajttal elkészítve hirtelen sült húsok, halak köreteként kínálhatjuk. Citrommal-olívaolajjal megöntözött vegyes salátát adhatunk hozzá.

Tippek:

– Húsvéti maradék sonkával- sonkatörmelékkel a legfinomabb.
– A zöldségek (ezúttal a karalábé) főzőlevét kár kiönteni, mert pompás-értékes levesalap. Legjobb, ha 1-2 napon belül felhasználjuk vagy kihűlés után azonnal dobozba zárjuk, és eltesszük a mélyhűtőbe.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

461 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gombaragu
burgonyapüréágyon

Tésztával töltött
padlizsán

Krumplisalátával töltött
paradicsom

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Spenótos
rakott krumpli

Almás-besameles
káposztatorta

Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Rántott karalábé
zöldmártással

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: