2017. június 25.
Vilmos napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek

Ehhez a mennyei sós buktához bátran felhasználhatjuk a húsvéti sonkát
és kemény tojást. Remek italkorcsolya, de pompás kísérője, a sonka füstös
főzőlevével készített leveseknek is. 


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-tökmagos
bukta

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 1 csapott ek. só
  • 2 tojás + 1 tojássárgája
  • 80 g lágy vaj/margarin
  • 2 ek. tisztított tökmag
  • 3+1 ek. olaj a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 kemény tojás
  • 1 kisebb, piros húsú paprika
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 250 g (kissé zsíros) főtt, füstölt sonka
  • 1 púpozott ek. ecetes torma
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek. tejföl
  • só, bors
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J

1. A tésztához 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe öntjük az élesztős tejet, környezetéből hozzákeverünk egy kevés lisztet, majd letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük, azaz kovászt készítünk.

2. 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és 2 tojást, majd a zsiradékkal együtt a liszthez adjuk, és − szükség szerint még 1/2-1 dl langyos vízzel − fényesre-hólyagosra kidolgozzuk (A) (egészen lágy tésztát kapunk!). Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A tökmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen, majd darabosra vágjuk (B).

3. A töltelékhez a hagymát finomra aprítjuk, és megfonnyasztjuk az olajban. A kemény tojást meghámozzuk, aztán a kicsumázott paprikával együtt apró kockákra vágjuk. A petrezselymet (2 szál kivételével) felaprózzuk. A sonkát megdaráljuk, hozzáadjuk a petrezselymet, a hagymát, a kemény tojást (C), az ecetes tormát, a tojássárgáját, a tejfölt, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot (D), végül a paprika felét, és jól összekeverjük.

4. A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk (E), erőteljesen átgyúrjuk, kissé ellapítjuk-kihuzogatjuk, beledolgozzuk a tökmagot (F), majd kb. 40x40 cm-es lapra nyújtjuk. Vízszintesen és függőlegesen 8 cm-es csíkokra, azaz 25 db 8x8 cm-es négyzetre vágjuk – a csakis konyhai célokra használt vonalzó jó segítség (G). Közepükre 1-1 kanálka tölteléket halmozunk, szegélyüket megkenjük hideg vízzel, majd felhajtjuk a töltelékre, és gombócokat gömbölyítünk belőlük (H).

5. Kikenünk olajjal egy mélyebb sütőedényt vagy közepes (kb. 20x30 cm-es) tepsit. Nem túl szorosan belerakosgatjuk a gombócokat, oldalukat körbekenjük olajjal (I), majd konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg ki nem töltik a formát (kb. 30 perc).

6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 1 tojássárgáját elkeverünk 1 ek. olajjal, megkenjük vele a tészta tetejét (J), és középső bordamagasságra állított rácson aranysárgára sütjük (45-50 perc). A félretett paprikakockákkal és petrezselyemlevélkékkel vidámítjuk, buktákra-gombócokra bontva, frissen-langymelegen kínáljuk. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

150 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos-
tojásos rétes

Tökmagos-
sajtos stangli

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótos papucs

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás és
sajtos roló

Sonkás táska
és stangli

Pisztáciás
tepertős pogácsa

Gazdag rizssaláta
tojással

Sajtkrémes falatkák

Sárgarépás-
tojásos szendvics
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: