2018. február 24.
Mátyás napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek

Ehhez a mennyei sós buktához bátran felhasználhatjuk a húsvéti sonkát
és kemény tojást. Remek italkorcsolya, de pompás kísérője, a sonka füstös
főzőlevével készített leveseknek is. 


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-tökmagos
bukta

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 1 csapott ek. só
  • 2 tojás + 1 tojássárgája
  • 80 g lágy vaj/margarin
  • 2 ek. tisztított tökmag
  • 3+1 ek. olaj a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 kemény tojás
  • 1 kisebb, piros húsú paprika
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 250 g (kissé zsíros) főtt, füstölt sonka
  • 1 púpozott ek. ecetes torma
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek. tejföl
  • só, bors
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J

1. A tésztához 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe öntjük az élesztős tejet, környezetéből hozzákeverünk egy kevés lisztet, majd letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük, azaz kovászt készítünk.

2. 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és 2 tojást, majd a zsiradékkal együtt a liszthez adjuk, és − szükség szerint még 1/2-1 dl langyos vízzel − fényesre-hólyagosra kidolgozzuk (A) (egészen lágy tésztát kapunk!). Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A tökmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen, majd darabosra vágjuk (B).

3. A töltelékhez a hagymát finomra aprítjuk, és megfonnyasztjuk az olajban. A kemény tojást meghámozzuk, aztán a kicsumázott paprikával együtt apró kockákra vágjuk. A petrezselymet (2 szál kivételével) felaprózzuk. A sonkát megdaráljuk, hozzáadjuk a petrezselymet, a hagymát, a kemény tojást (C), az ecetes tormát, a tojássárgáját, a tejfölt, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot (D), végül a paprika felét, és jól összekeverjük.

4. A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk (E), erőteljesen átgyúrjuk, kissé ellapítjuk-kihuzogatjuk, beledolgozzuk a tökmagot (F), majd kb. 40x40 cm-es lapra nyújtjuk. Vízszintesen és függőlegesen 8 cm-es csíkokra, azaz 25 db 8x8 cm-es négyzetre vágjuk – a csakis konyhai célokra használt vonalzó jó segítség (G). Közepükre 1-1 kanálka tölteléket halmozunk, szegélyüket megkenjük hideg vízzel, majd felhajtjuk a töltelékre, és gombócokat gömbölyítünk belőlük (H).

5. Kikenünk olajjal egy mélyebb sütőedényt vagy közepes (kb. 20x30 cm-es) tepsit. Nem túl szorosan belerakosgatjuk a gombócokat, oldalukat körbekenjük olajjal (I), majd konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg ki nem töltik a formát (kb. 30 perc).

6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 1 tojássárgáját elkeverünk 1 ek. olajjal, megkenjük vele a tészta tetejét (J), és középső bordamagasságra állított rácson aranysárgára sütjük (45-50 perc). A félretett paprikakockákkal és petrezselyemlevélkékkel vidámítjuk, buktákra-gombócokra bontva, frissen-langymelegen kínáljuk. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

150 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Pisztáciás
tepertős pogácsa

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Sonkás és
sajtos roló

Sajtos-sonkás
papucs

Krémsajtos-
olívás papucs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sajtkrémes
mártogató

Spenótos-
tojásos rétes

Gazdag rizssaláta
tojással

Káposztás táska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: