2017. október 21.
Orsolya napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal

A hamvas zöld és lila legkülönfélébb árnyalataiban pompázó, télálló-évelő zsálya
az egyik legillatosabb fűszernövény. Amint kisüt a nap, friss hajtásokkal ajándékoz meg bennünket, de tanácsos mértékkel használni, mert elfedi az étel egyéb ízeit.


Fotó: Elendel

Citromos-zsályás
csirkerolád

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g sampinyon gomba
  • 2 zsenge zsályaág (kb. 10 cm-esek)
  • 4 szelet gépsonka
  • 4 csirkemellfilé
  • só, őrölt fehér bors
  • 3 ek. olaj
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 2 dl tejszín
  • 1 kisebb citrom leve
  • 2 ek. ételsűrítő granulátum vagy  rizsliszt
  • néhány citromkarika és szárzeller a díszítéshez
A
B
C
D
E

1. A gombák szárvégét leválasztjuk, folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, nem túl vastagon felszeleteljük. A zsályaágakat ugyancsak leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük, a bóbitákat félretesszük a díszítéshez. A sonkaszeleteket 2-2 hosszanti csíkra szeljük.

2. A csirkemelleket megmossuk, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Vágódeszkára fektetve mindegyiket 2 lapra vágjuk (A), folpack alatt kíméletesen kiverjük-elvékonyítjuk, majd meghintjük sóval és őrölt fehér borssal. Minden szeletre előbb 1-2 zsályalevelet és 1 sonkacsíkot fektetünk, aztán szorosan feltekerjük (B), és 1-2 fogvájóval megtűzzük.

3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és – ahogy a fogvájók engedik – megkapatjuk-körbepirítjuk benne a csirkeroládokat (C). Felöntjük a borral, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (további 10-15 perc), majd tálra emeljük (D), félretesszük.

4. A serpenyőben lévő forró pecsenyealjba dobjuk a gombát (E), meghintjük az ételízesítővel, 5-6 percig pároljuk-pirítjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, 3,5 dl vizet, az átszűrt citromlét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk az ételsűrítővel vagy rizsliszttel, és éppen csak besűrítjük. Végezetül visszatesszük bele a csirkeroládokat, jól összeforraljuk.

5. Tálaláskor nagyobb, nem túl mély tálra/tányérra emeljük a hústekercseket, melléjük-köréjük szedjük a mártást, és néhány citromkarikával, zsályabóbitával, zsenge szárzellerlevéllel vidámítjuk – a mártás tetejét megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemmel. További köretként petrezselymes vagy héjában sült (új)krumpli, párolt rizs illik hozzá.

Tippek:

− A sonka tetejére vékony sajtszeletet is fektethetünk, de ez legyen jóval keskenyebb és rövidebb a húsnál, hogy a tekerésen belül maradjon, azaz sülés közben minél kevesebb folyjon ki belőle.
− A gombamártást leöblített, finomra vágott, friss kaporral is gazdagíthatjuk.
− Kisebb pulykamellfilé-darabokból is készíthetjük, ebben az esetben sonka helyett bacont vagy vékony szalonnaszeleteket használjunk, különben nagyon száraz lesz a hús.
− Az ételsűrítő granulátum nagyon leegyszerűsíti a dolgunkat, mert egyenesen a forró ételbe keverhetjük, amelyet pillanatok alatt besűrít.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

314 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Körtés-currys
csirkesaláta

Ananászos
csirkeragu

Tarka saláta
kertifűöntettel

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Padlizsán
tükörtojással

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Orosz
csirkehússaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: