2017. december 13.
Luca napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Elendel

Zöldséges-tojásos
rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g közepes szemű krumpli
  • só, bors
  • 1 szál karcsú póréhagyma
  • 4 közepes sárgarépa vagy 1 csokor újhagyma
  • 6 kemény tojás
  • 250 g főtt, füstölt sonka
  • 2 ek. olaj + a tálhoz
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1 ek. finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. mustár
  • 100 g füstölt sajt
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 petrezselyembóbita
A
B
C
D
E

1. A krumplit megmossuk, sós vízben, félrebillentett fedő alatt héjában megfőzzük. Leszűrjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni.

2. Közben a póré- vagy újhagymát és a sárgarépákat megtisztítjuk, mindkettőt kissé rézsútosan, nem túl vékony karikákra szeljük. A kemény tojásokat meghámozzuk és elnegyedeljük. A sonkát 1x1 cm-es kockákra aprózzuk, a füstölt sajtot nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sonkakockákat, élénk tűzön megkapatjuk. Hozzáadjuk előbb a póré- vagy újhagyma-, majd a répakarikákat (A), és továbbra is élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk. Meghintjük az ételízesítővel, aláöntünk egy kevés vizet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára pároljuk (10-15 perc). Egyenletesen megszórjuk a liszttel (B), összekeverjük, majd felöntjük a tejjel és 2,5 dl vízzel. Hozzáadjuk a megtisztított, áttört fokhagymagerezdeket (C) és a mustárt, élénk tűzön besűrítjük, utánasózzuk, borsozzuk.

4. Vékonyan kikenünk olajjal egy mélyebb, csinos tűzálló tálat. A kihűlt krumplikat nagyobb kockákra vágjuk, a tál aljára terítjük, (néhány kivételével) a közökbe szórjuk-rendezzük a tojásgerezdeket (D), végül bevonjuk a zöldséges mártással (E). Tetejére rendezzük a félretett tojásgerezdeket, megszórjuk a reszelt sajttal, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt aranybarnára pirul (kb. 40 perc).

5. Kivesszük a tálat a sütőből, 5-8 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), majd a gerezdekre vágott paradicsommal és a petrezselyembóbitával díszítve kínáljuk. Egyszerű, kiadós, maradékból a legfinomabb!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

508 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 24 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 24 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sonkakrémes
töltött tojás

Sajtkrémes
mártogató

Tejszínes
sóskaleves

Spárgás
tojáslepény

Gazdag
tavaszi saláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Uborkás-sonkás
rizssaláta

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: