2017. június 25.
Vilmos napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Elendel

Zöldséges-tojásos
rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g közepes szemű krumpli
  • só, bors
  • 1 szál karcsú póréhagyma
  • 4 közepes sárgarépa vagy 1 csokor újhagyma
  • 6 kemény tojás
  • 250 g főtt, füstölt sonka
  • 2 ek. olaj + a tálhoz
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1 ek. finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. mustár
  • 100 g füstölt sajt
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 petrezselyembóbita
A
B
C
D
E

1. A krumplit megmossuk, sós vízben, félrebillentett fedő alatt héjában megfőzzük. Leszűrjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni.

2. Közben a póré- vagy újhagymát és a sárgarépákat megtisztítjuk, mindkettőt kissé rézsútosan, nem túl vékony karikákra szeljük. A kemény tojásokat meghámozzuk és elnegyedeljük. A sonkát 1x1 cm-es kockákra aprózzuk, a füstölt sajtot nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a sonkakockákat, élénk tűzön megkapatjuk. Hozzáadjuk előbb a póré- vagy újhagyma-, majd a répakarikákat (A), és továbbra is élénk tűzön 4-5 percig pirítjuk. Meghintjük az ételízesítővel, aláöntünk egy kevés vizet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára pároljuk (10-15 perc). Egyenletesen megszórjuk a liszttel (B), összekeverjük, majd felöntjük a tejjel és 2,5 dl vízzel. Hozzáadjuk a megtisztított, áttört fokhagymagerezdeket (C) és a mustárt, élénk tűzön besűrítjük, utánasózzuk, borsozzuk.

4. Vékonyan kikenünk olajjal egy mélyebb, csinos tűzálló tálat. A kihűlt krumplikat nagyobb kockákra vágjuk, a tál aljára terítjük, (néhány kivételével) a közökbe szórjuk-rendezzük a tojásgerezdeket (D), végül bevonjuk a zöldséges mártással (E). Tetejére rendezzük a félretett tojásgerezdeket, megszórjuk a reszelt sajttal, és a forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt aranybarnára pirul (kb. 40 perc).

5. Kivesszük a tálat a sütőből, 5-8 percig pihentetjük a rakottast (tűzforró a belseje!), majd a gerezdekre vágott paradicsommal és a petrezselyembóbitával díszítve kínáljuk. Egyszerű, kiadós, maradékból a legfinomabb!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

508 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 24 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 24 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótkrémmel
töltött tojás

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Tejszínes
sóskaleves

Majonézes
tojássaláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Túrós zöldségtorta

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Uborkás-sonkás
rizssaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Spárgás
tojáslepény
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: