2018. október 23.
Gyöngyi napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

A pirított dióval, hagymával gazdagított spenóttöltelék határozottan merész íztársítás, a palacsintákra locsolt sajtmártás pedig egyszerűen feledhetetlenné teszi ezt a rakottast, amelyet a spenótimádók népes tábora különös becsben fog tartani. Az ötlet a francia konyhát dícséri.


Fotó: Hemző Károly

Spenótos-diós
palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • só, bors
  • 150 g finomliszt
  • 2 ek. olaj + a formához
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 1 kg spenót
  • 1 csokor újhagyma vagy 1 karcsú póréhagyma
  • 80 g dió
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 50+10 g vaj/margarin
  • 1+1 dl tejszín
  • szerecsendió
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 50+20 g reszelt gouda vagy edami sajt
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 1 púpozott ek. finomliszt
  • 2,5 dl tej
A
B
C
D
E
F

1. A palacsintatésztához eldolgozzuk a tejben a tojásokat, egy kevés sót és őrölt borsot, majd apránként a liszthez adjuk, csomómentesre keverjük, lefedjük, és 1/2 órát pihentetjük.

2. A töltelékhez a spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, 2-3 percre forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, vágódeszkára simítjuk és apróra vagdaljuk. A hagymát meghámozzuk és felkarikázzuk, a diót durvára-darabosra, a piros húsú paprikát apró kockákra vágjuk (1 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez).

3. 50 vajat/margarint felforrósítunk, kissé megpirítjuk benne a diót, aztán hozzáadjuk a hagymát (A), 1 perc múlva a spenótot és 1 dl tejszínt, ízlés szerint sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Hagyjuk egészen kihűlni, aztán hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, 50 g reszelt sajtot, 1 tojást (B) és a paprikakockákat, alaposan összekeverjük.

4. Az öntethez a maradék 10 g vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, csomómentesre keverjük a tejjel, egy kevés sóval és borssal, mérsékelt tűzön besűrítjük (azaz a szokásosnál kissé hígabb besamelt készítünk). Hozzáadjuk a maradék 1 dl tejszínben eldolgozott tojássárgáját, éppen csak összeforrósítjuk, végül lehúzzuk a tűzről, és beleolvasztjuk a maradék 20 g reszelt sajtot.

5. Elkeverjük a palacsintatésztában az olajat, 8-10 palacsintát sütünk belőle. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Vékonyan kiolajozunk egy közepes méretű, csinos tűzálló tálat.

6. Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a töltelékkel, szorosan feltekerjük (C), majd a munkalapra sorakoztatjuk és félbevágjuk őket (D). Kissé egymásnak döntve-állítgatva vágott felükkel fölfelé tálba rakosgatjuk (E), bevonjuk az öntettel (F), és középső bordamagasságra helyezett rácson 25-30 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tetejét meghintjük a félretett paprikakockákkal, és frissen-melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.

Tippek:

− Jó vendégváró, mert előre, sőt több lépcsőben dolgozva, elkészthetjük-lerakhatjuk, tálalás előtt csak sütni kell.
− A kész rakottas remekül bírja a mélyhűtőt – fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk majdnem felengedni, aztán 10-15 perc alatt átforrósítjuk a sütőben vagy a mikróban.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

703 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi
zöld leves

Spenótos
palacsintatorta

Tonhalas
krumplisaláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Spárgás
tojáslepény

Spenótos papucs

Bolognai
palacsintatekercs

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Káposztás
palacsinta

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Spenótos
töltött burgonya
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: