2017. június 25.
Vilmos napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

A pirított dióval, hagymával gazdagított spenóttöltelék határozottan merész íztársítás, a palacsintákra locsolt sajtmártás pedig egyszerűen feledhetetlenné teszi ezt a rakottast, amelyet a spenótimádók népes tábora különös becsben fog tartani. Az ötlet a francia konyhát dícséri.


Fotó: Hemző Károly

Spenótos-diós
palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • só, bors
  • 150 g finomliszt
  • 2 ek. olaj + a formához
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • 1 kg spenót
  • 1 csokor újhagyma vagy 1 karcsú póréhagyma
  • 80 g dió
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 50+10 g vaj/margarin
  • 1+1 dl tejszín
  • szerecsendió
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 50+20 g reszelt gouda vagy edami sajt
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 1 púpozott ek. finomliszt
  • 2,5 dl tej
A
B
C
D
E
F

1. A palacsintatésztához eldolgozzuk a tejben a tojásokat, egy kevés sót és őrölt borsot, majd apránként a liszthez adjuk, csomómentesre keverjük, lefedjük, és 1/2 órát pihentetjük.

2. A töltelékhez a spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, 2-3 percre forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan kinyomkodjuk, vágódeszkára simítjuk és apróra vagdaljuk. A hagymát meghámozzuk és felkarikázzuk, a diót durvára-darabosra, a piros húsú paprikát apró kockákra vágjuk (1 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez).

3. 50 vajat/margarint felforrósítunk, kissé megpirítjuk benne a diót, aztán hozzáadjuk a hagymát (A), 1 perc múlva a spenótot és 1 dl tejszínt, ízlés szerint sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Hagyjuk egészen kihűlni, aztán hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, 50 g reszelt sajtot, 1 tojást (B) és a paprikakockákat, alaposan összekeverjük.

4. Az öntethez a maradék 10 g vajban/margarinban világosra pirítjuk a lisztet, csomómentesre keverjük a tejjel, egy kevés sóval és borssal, mérsékelt tűzön besűrítjük (azaz a szokásosnál kissé hígabb besamelt készítünk). Hozzáadjuk a maradék 1 dl tejszínben eldolgozott tojássárgáját, éppen csak összeforrósítjuk, végül lehúzzuk a tűzről, és beleolvasztjuk a maradék 20 g reszelt sajtot.

5. Elkeverjük a palacsintatésztában az olajat, 8-10 palacsintát sütünk belőle. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Vékonyan kiolajozunk egy közepes méretű, csinos tűzálló tálat.

6. Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a töltelékkel, szorosan feltekerjük (C), majd a munkalapra sorakoztatjuk és félbevágjuk őket (D). Kissé egymásnak döntve-állítgatva vágott felükkel fölfelé tálba rakosgatjuk (E), bevonjuk az öntettel (F), és középső bordamagasságra helyezett rácson 25-30 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tetejét meghintjük a félretett paprikakockákkal, és frissen-melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.

Tippek:

− Jó vendégváró, mert előre, sőt több lépcsőben dolgozva, elkészthetjük-lerakhatjuk, tálalás előtt csak sütni kell.
− A kész rakottas remekül bírja a mélyhűtőt – fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk majdnem felengedni, aztán 10-15 perc alatt átforrósítjuk a sütőben vagy a mikróban.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

703 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos
rakott krumpli

Illatos hússal
töltött cukkini

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Tavaszi
zöld leves

Spenótos
palacsintatorta

Bolognai
palacsintatekercs

Zöldséges
sörpalacsinta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Spárgás
tojáslepény

Spenótos
töltött burgonya
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: