2018. június 18.
Levente napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták


Fotó: Elendel

Őszibarackos-
meggyes tészta

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 üveg kimagozott meggybefőtt (töltőtömeg 350-380 g)
  • 1 doboz felezett őszibarackbefőtt (töltőtömeg 450-500 g)
  • 180 g darált dió
  • 200 g porcukor + a szóráshoz
  • 500 g hosszúmetélt
  • 130 g+1 ek. lágy vaj/margarin
  • 6 tojás
  • 2 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín

1. A befőtteket leszűrjük, lecsepegtetjük. 16 szem meggyet félreteszünk, az őszibarackokat vékony gerezdekre szeljük. Összekeverjük a diót 100 g porcukorral.

2. A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, azonnal összeforgatjuk 50 g vajjal/margarinnal. 1 ek. vajjal/margarinnal kikenünk egy 6-7 cm mély, kb. 25x35 cm-es tepsit/sütőedényt, beszórjuk 3-4 ek. cukros dióval.

3. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval, majd 50 g apránként beleszórt porcukorral kemény habbá verjük. 50 g vajat/margarint habosra keverünk 50 g porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, aztán a reszelt citromhéjat, a tejfölt és a felveretlen tejszínt, végül beleforgatjuk a tésztát, és több részletben a habot.

4. A tészta felét a sütőtálba terítjük, megszórjuk a cukros dió felével, a meggyel, az őszibarackkal és a maradék cukros dióval, majd a maradék tészta következik. Kis mogyorónyi adagokban tetejére simítjuk a maradék 30 g vajat/margarint, és 180 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (45-50 perc).

5. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), végül megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és a félretett meggyszemekkel vidámítva a sütőedényben, kisebb-nagyobb kockákra vágva kínáljuk. Csokoládé-, vaníliaöntetet adhatunk mellé.

Tippek:

Nyáridőben a fenti mennyiségnek megfelelő, friss meggyből és őszibarackból/nektarinból is készíthetjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

851 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Halszeletek almás
uborkamártásban

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Bécsi
krumplisaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Tésztával töltött
padlizsán

Olasz tésztasaláta

Krumplipüré-
sütőtök köret

Spenótos-mozzarellás
tésztasaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Tonhalas brokkolisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: