2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Spárgás-zöldséges
pulykaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. sáfrányos szeklice
  • 1 kk. egész feketebors
  • körömnyi cseresznyepaprika
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1-2 szál zellerzöldje
  • 1 babérlevél
  • 3-4 újhagyma zöld szára
  • 2 kisebb pulykaszárny
  • 200 g (1/2 kis fej) karfiol
  • 1 zsenge karalábé
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 100 g zöldspárga

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát a sáfrányos szelicével, a borssal és a cseresznyepaprikával együtt teatojásba zárjuk. A zöldfűszereket, a babérlevelet és a hagymaszárakat leöblítjük, fehér cérnával átkötjük.

2. A pulykaszárnyakat megtisztogatjuk a tok- és tollmaradványoktól, megmossuk, lecsepegtetjük, és 2-3 darabra vágjuk. Fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 3-4 ujjnyira ellepje, majd felforraljuk. Habját leszedjük, kissé megsózzuk, aztán beletesszük a teatojást, a hagymát, a fűszercsokrot, és gyöngyöző forralással, félig lefedve puhára főzzük (kb. 1 óra).

3. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A karfiolt apró rózsákra, a karalábét karcsú hasábokra, a sárgarépát karikákra, a spárgát 3-4 cm-es darabokra vágjuk (a spárgafejeket félretesszük), majd a zöldborsóval együtt lábasba szórjuk. Hozzáadunk 2-3 merőkanál forró levest, fedő alatt majdnem puhára pároljuk, végül a tetejükre szórjuk a spárgafejeket és teljesen puhára pároljuk (további 10 perc).

4. Eltávolítjuk a levesből a fűszercsokrot, a teatojást és a hagymát. Kiemeljük a csontokat a húsdarabokból, levesestálba tesszük. A zöldségeket a leveshez adjuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, és a hús tetejére merjük-szedjük. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk. 

Tippek:

– Fogyaszthatjuk úgy is, hogy a húst külön, a leves után tálaljuk, és egres-, sóska-, vagy bazsalikomos paradicsommártást adunk hozzá.
– A leves már így is nagyon tartalmas, de ha még 80-100 g cérnametéltet, apró levestésztát vagy 40-50 g kerek szemű rizst, illetve néhány grízgaluskát is főzünk bele, valódi egytálételként kínálhatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

255 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag spárgás
zöldségleves

Erőleves
sonkás tortellinivel

Kacsaleves
tojácsillaggal

Paradicsomos-
spárgás saláta

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Spárgamimóza
sajtmártással

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Zöldséges
rizibizi

Zöldségleves májgaluskával

Spárgás
tojáslepény

Tavaszi
csirkeraguleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: