2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Spárgás-zöldséges
pulykaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. sáfrányos szeklice
  • 1 kk. egész feketebors
  • körömnyi cseresznyepaprika
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1-2 szál zellerzöldje
  • 1 babérlevél
  • 3-4 újhagyma zöld szára
  • 2 kisebb pulykaszárny
  • 200 g (1/2 kis fej) karfiol
  • 1 zsenge karalábé
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 100 g zöldspárga

1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a fokhagymát a sáfrányos szelicével, a borssal és a cseresznyepaprikával együtt teatojásba zárjuk. A zöldfűszereket, a babérlevelet és a hagymaszárakat leöblítjük, fehér cérnával átkötjük.

2. A pulykaszárnyakat megtisztogatjuk a tok- és tollmaradványoktól, megmossuk, lecsepegtetjük, és 2-3 darabra vágjuk. Fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 3-4 ujjnyira ellepje, majd felforraljuk. Habját leszedjük, kissé megsózzuk, aztán beletesszük a teatojást, a hagymát, a fűszercsokrot, és gyöngyöző forralással, félig lefedve puhára főzzük (kb. 1 óra).

3. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A karfiolt apró rózsákra, a karalábét karcsú hasábokra, a sárgarépát karikákra, a spárgát 3-4 cm-es darabokra vágjuk (a spárgafejeket félretesszük), majd a zöldborsóval együtt lábasba szórjuk. Hozzáadunk 2-3 merőkanál forró levest, fedő alatt majdnem puhára pároljuk, végül a tetejükre szórjuk a spárgafejeket és teljesen puhára pároljuk (további 10 perc).

4. Eltávolítjuk a levesből a fűszercsokrot, a teatojást és a hagymát. Kiemeljük a csontokat a húsdarabokból, levesestálba tesszük. A zöldségeket a leveshez adjuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, és a hús tetejére merjük-szedjük. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk. 

Tippek:

– Fogyaszthatjuk úgy is, hogy a húst külön, a leves után tálaljuk, és egres-, sóska-, vagy bazsalikomos paradicsommártást adunk hozzá.
– A leves már így is nagyon tartalmas, de ha még 80-100 g cérnametéltet, apró levestésztát vagy 40-50 g kerek szemű rizst, illetve néhány grízgaluskát is főzünk bele, valódi egytálételként kínálhatjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

255 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kacsaleves
tojácsillaggal

Erőleves
sonkás tortellinivel

Spárgamimóza
sajtmártással

Spárgás
tojáslepény

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Húsos sütőtök-
brokkoli leves

Paradicsomos-
spárgás saláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Gazdag spárgás
zöldségleves

Zöldséges
rizibizi

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: