2017. november 25.
Katalin napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal


Fotó: Elendel

Töltött csirkemellfilé
medvehagyma-mártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g kisebb szemű krumpli vagy újkrumpli
  • 4+4 ek. olaj
  • durva szemű tengeri só
  • 4 nagyobb fél csirkemellfilé (600 g)
  • só, bors
  • 4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet főtt, füstölt tarja
  • 50 g medvehagyma + kb. 10 levél a díszítéshez
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek. ételízesítő
  • 20 g finomliszt
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 közepes paradicsom

1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A krumpliszemeket alaposan megmossuk (meghámozni nem kell!), félbevágjuk, nem túl mély, közepes méretű tepsibe/sütőedénybe terítjük. Meglocsoljuk 4 ek. olajjal, megszórjuk 1 kk. durvaszemű sóval, összekeverjük, és a forró sütőben 45-50 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük (olykor lazán megrázogatjuk).

2. Miközben a krumpli sül, a csirkemellfiléket leöblítjük, lecsepegtetjük, konyhai papírkendővel szárazra törölgetjük, munkalapra fektetjük. Dundi, azaz mellcsont felőli oldalukat hegyes késsel, hosszanti irányban, zsebszerűen, mélyen bemetsszük, kívül-belül bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal.

3. Minden zsebbe – nagyságuktól függően − 1-2 tarjaszeletet fektetünk-nyomkodunk, a nyílást hústűvel/fogvájóval betűzzük. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat, beletesszük a csirkemelleket, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk, majd félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára sütjük-pároljuk (5+5 perc). Kiemeljük őket a zsiradékból, tálalásig alufóliával letakarva melegen tartjuk.

3. A mártáshoz a medvehagyma-leveleket váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, vékony csíkokra szeljük, 2-3 nagy csipetnyit félreteszünk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a medvehagymával együtt megfonnyasztjuk a hús zsiradékában. Megszórjuk az ételízesítővel és a liszttel, összekeverjük, felöntjük 4 dl vízzel, szelíd tűzön 5-6 percig forraljuk.

4. Lehúzzuk az edényt a tűzről, botmixerrel az egészet bársonyos péppé pörgetjük, aztán hozzáadjuk a tejszínt, és jól összeforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül belekeverjük a félretett medvehagymalevél-csíkokat, csinos tálba szedjük.

5. Tálalás előtt a csirkemelleket kissé rézsútosan felszeleteljük/félbevágjuk, illetve egészben hagyjuk, tányérokra vagy nagyobb tálra rendezzük, majd medvehagyma-levelekkel és paradicsomgerezdekkel vidámítva, a mártás kíséretében tálaljuk. A sült (új)krumplit külön tálba csúsztatva kínáljuk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

395 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csirkés
Waldorf-saláta

Orosz
csirkehússaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Húsos
lilahagymatorta

Tonhalas
krumplisaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Sajtkrémes
mártogató

Uborka-
vitorlások

Túrós zöldségtorta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Gazdag
tavaszi saláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: