2018. június 20.
Rafael napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal


Fotó: Elendel

Töltött csirkemellfilé
medvehagyma-mártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g kisebb szemű krumpli vagy újkrumpli
  • 4+4 ek. olaj
  • durva szemű tengeri só
  • 4 nagyobb fél csirkemellfilé (600 g)
  • só, bors
  • 4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet főtt, füstölt tarja
  • 50 g medvehagyma + kb. 10 levél a díszítéshez
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek. ételízesítő
  • 20 g finomliszt
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 közepes paradicsom

1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A krumpliszemeket alaposan megmossuk (meghámozni nem kell!), félbevágjuk, nem túl mély, közepes méretű tepsibe/sütőedénybe terítjük. Meglocsoljuk 4 ek. olajjal, megszórjuk 1 kk. durvaszemű sóval, összekeverjük, és a forró sütőben 45-50 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük (olykor lazán megrázogatjuk).

2. Miközben a krumpli sül, a csirkemellfiléket leöblítjük, lecsepegtetjük, konyhai papírkendővel szárazra törölgetjük, munkalapra fektetjük. Dundi, azaz mellcsont felőli oldalukat hegyes késsel, hosszanti irányban, zsebszerűen, mélyen bemetsszük, kívül-belül bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal.

3. Minden zsebbe – nagyságuktól függően − 1-2 tarjaszeletet fektetünk-nyomkodunk, a nyílást hústűvel/fogvájóval betűzzük. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat, beletesszük a csirkemelleket, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk, majd félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára sütjük-pároljuk (5+5 perc). Kiemeljük őket a zsiradékból, tálalásig alufóliával letakarva melegen tartjuk.

3. A mártáshoz a medvehagyma-leveleket váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, vékony csíkokra szeljük, 2-3 nagy csipetnyit félreteszünk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a medvehagymával együtt megfonnyasztjuk a hús zsiradékában. Megszórjuk az ételízesítővel és a liszttel, összekeverjük, felöntjük 4 dl vízzel, szelíd tűzön 5-6 percig forraljuk.

4. Lehúzzuk az edényt a tűzről, botmixerrel az egészet bársonyos péppé pörgetjük, aztán hozzáadjuk a tejszínt, és jól összeforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül belekeverjük a félretett medvehagymalevél-csíkokat, csinos tálba szedjük.

5. Tálalás előtt a csirkemelleket kissé rézsútosan felszeleteljük/félbevágjuk, illetve egészben hagyjuk, tányérokra vagy nagyobb tálra rendezzük, majd medvehagyma-levelekkel és paradicsomgerezdekkel vidámítva, a mártás kíséretében tálaljuk. A sült (új)krumplit külön tálba csúsztatva kínáljuk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

395 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Tonhalas
krumplisaláta

Orosz
csirkehússaláta

Gazdag
tavaszi saláta

Ananászos
csirkeragu

Sajtkrémes
mártogató

Csirkés
Waldorf-saláta

Húsos
lilahagymatorta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Túrós zöldségtorta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: