HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Elendel
Töltött csirkemellfilé
medvehagyma-mártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g kisebb szemű krumpli vagy újkrumpli
- 4+4 ek. olaj
- durva szemű tengeri só
- 4 nagyobb fél csirkemellfilé (600 g)
- só, bors
- 4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet főtt, füstölt tarja
- 50 g medvehagyma + kb. 10 levél a díszítéshez
- 1 közepes fej hagyma
- 1 ek. ételízesítő
- 20 g finomliszt
- 1,5 dl tejszín
- 2 közepes paradicsom
1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A krumpliszemeket alaposan megmossuk (meghámozni nem kell!), félbevágjuk, nem túl mély, közepes méretű tepsibe/sütőedénybe terítjük. Meglocsoljuk 4 ek. olajjal, megszórjuk 1 kk. durvaszemű sóval, összekeverjük, és a forró sütőben 45-50 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük (olykor lazán megrázogatjuk).
2. Miközben a krumpli sül, a csirkemellfiléket leöblítjük, lecsepegtetjük, konyhai papírkendővel szárazra törölgetjük, munkalapra fektetjük. Dundi, azaz mellcsont felőli oldalukat hegyes késsel, hosszanti irányban, zsebszerűen, mélyen bemetsszük, kívül-belül bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal.
3. Minden zsebbe – nagyságuktól függően − 1-2 tarjaszeletet fektetünk-nyomkodunk, a nyílást hústűvel/fogvájóval betűzzük. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 4 ek. olajat, beletesszük a csirkemelleket, élénk tűzön mindkét oldalukat megkapatjuk, majd félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára sütjük-pároljuk (5+5 perc). Kiemeljük őket a zsiradékból, tálalásig alufóliával letakarva melegen tartjuk.
3. A mártáshoz a medvehagyma-leveleket váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, vékony csíkokra szeljük, 2-3 nagy csipetnyit félreteszünk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a medvehagymával együtt megfonnyasztjuk a hús zsiradékában. Megszórjuk az ételízesítővel és a liszttel, összekeverjük, felöntjük 4 dl vízzel, szelíd tűzön 5-6 percig forraljuk.
4. Lehúzzuk az edényt a tűzről, botmixerrel az egészet bársonyos péppé pörgetjük, aztán hozzáadjuk a tejszínt, és jól összeforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül belekeverjük a félretett medvehagymalevél-csíkokat, csinos tálba szedjük.
5. Tálalás előtt a csirkemelleket kissé rézsútosan felszeleteljük/félbevágjuk, illetve egészben hagyjuk, tányérokra vagy nagyobb tálra rendezzük, majd medvehagyma-levelekkel és paradicsomgerezdekkel vidámítva, a mártás kíséretében tálaljuk. A sült (új)krumplit külön tálba csúsztatva kínáljuk hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé