2017. december 11.
Árpád napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek


Fotó: Hemző Károly

Zöldborsós rizskorona
fokhagymás rákkal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 6 dl tyúkhúsleves (kockából)
  • 2+2 ek.+1 kk. (classico) olívaolaj
  • 250 g kerek szemű rizs
  • 250 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 500 g mélyhűtött „héjas” vagy 200 g tisztított apró rák
  • 1 ek. citromlé
  • só, bors
  • 4-6 dundi gerezd fokhagyma
  • 1/2 csöves-csípős paprika
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 3-4 szál petrezselyem
A
B
C

1. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A tyúkhúslevest felforraljuk. A hagymát 2 ek. felforrósított olajban megfonnyasztjuk, rádobjuk a rizst, és 1-2 percig, „pattogásig” pirítjuk. Hozzáadunk 1 merőkanál forró levest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a maradék levessel, lefedjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig pároljuk (kissé „ragacsos” lesz, ez a természete!).

2. A zöldborsót (fagyos állapotban) 2 ek. forró vízbe csúsztatjuk, fedő alatt 4-5 percig pároljuk. A rákocskákat (mélyhűtött állapotban) a citromlével és 1 kk. sóval ízesített, forrásban lévő vízbe dobjuk (A). Amint feljönnek a víz színére, szűrőkanállal hideg vízbe szedjük (B), leszűrjük és megtisztítjuk, azaz fejüket és farokrészüket (10-12 formás példány kivételével) lágy páncéljukkal együtt eltávolítjuk (C). Papírkendőre terítve felitatjuk róluk a nedvességet.

3. A fokhagymát meghámozzuk és vékony szeletkékre vágjuk, a csípős paprikát felaprózzuk (az étel alapíze meglehetősen csípős). Mélyebb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, beletesszük a fokhagymát és a paprikát, csak addig pirítjuk, amíg a fokhagyma egy kis színt kap (ha megég, keserű lesz!), szűrőkanállal kiemeljük. Beleforgatjuk a rákocskákat (a félretett példányok kivételével), és folyamatosan keverve mindössze 2 percig sütjük. Alájuk öntjük a bort, még 2 percig forraljuk, fedő alatt melegen tartjuk. Visszatesszük bele a fokhagymát és a paprikát, fedő alatt melegen tartjuk.

4. Kikenünk 1 kk. olajjal egy 20-22 cm átmérőjű, 1,2-1,3 liter űrtartalmú, korona alakú sütőformát. 2-3 ek. zöldborsót félreteszünk, a többit (két villával) lazán a rizshez keverjük, a formába nyomkodjuk, alufóliával letakarjuk, és 5 percig pihentetjük. Ezután lapos tálra borítjuk, gyöngysorként körészórjuk a félretett borsószemeket, közepébe szedjük-púpozzuk a rákragut, tetejét kirakjuk a félretett szépségekkel, petrezselyemlevelekkel díszítjük, és azonnal-forrón tálaljuk. Zöldfűszeres tartármártást adhatunk hozzá.

Tippek:

Előételként-egytálételként kínálhatjuk, de roston sült tengeri halak parádés körete is lehet.
 

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

405 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Zöldséges
rizibizi

Illatos hússal
töltött cukkini

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Spárgás
rizottó

Lazacos-rukolás
omlett

Gazdag rizssaláta
tojással

Spenótos
palacsintatorta

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Sonkás
polentapogácsa

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Tonhalas
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: