2017. december 13.
Luca napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek

Aki az olajos halakat szereti, bizonyára gyakran meglepi magát egy kis finom-pikáns halkrémmel, amely önmagában is fejedelmi falat. Ez annyiban különbözik
a köznapi kenegetőktől, hogy a szemünket is megörvendezteti, valamint ünnepi alkalmakra is ideális. Előre elkészíthető, gyors, kiadós.


Fotó: Hemző Károly

Halkrémhab
retekpikkellyel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 2 doboz olajos szardínia (160 - 180 g/doboz)
  • 2 doboz füstölt hal vagy sprotni (140 - 160 g/doboz)
  • 1 kis doboz olajos ringli (8 - 10 db)
  • 12-15 szem kimagozott olívabogyó
  • 125 g natúr tejszínkrém (pl. Philadelphia, mascarpone)
  • 2 kk. mustár
  • 4-5 ek. citromlé
  • csípős paprikakrém vagy chilipor
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 szem zöldborsó
  • 1/4 narancskarika
  • 1 nagy csokor snidling
A
B
C
D
E
F

1. A citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, levét kinyomjuk.  A kétféle halat és a ringlit kiemeljük az olajból, kissé lecsepegtetjük, keverőtálba tesszük (A). Hozzáadjuk az olívabogyókat, a tejszínkrémet, a mustárt, a citromlét (B), ízlés szerint csípős paprikakrémet/chiliport, őrölt fehér borsot, szükség szerint sót (vigyázat, sok a sós hozzávaló!), és botmixerrel könnyű-habos krémmé zúzzuk (C).

2. A krémet ovális tálra halmozzuk, kanálháttal dundi-hasas hal alakúra formázzuk, egyik végét elkeskenyítjük, háromujjnyi szélességben kanáléllel bejelöljük (ez lesz a feje), felületét elsimítjuk (D). Belenyomjuk a zöldborsót (ez lesz a szeme) és a narancskarika héját (ez lesz a szája). Lazán, de gondosan betakarjuk, és legalább 3 órára behűtjük.

3. Tálalás előtt a snidlinget leöblítjük, csokorba fogjuk, (ollóval) 8-10 cm-es és 3-4 cm-es darabokra vágjuk (E), majd legyezőszerűen széthúzva farokúszót, illetve uszonyokat formázunk belőle.

4. A retekszemeket megtisztítjuk, megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva pikkelyszerűen kirakjuk velük a hal törzsét (F). Pirított kenyér/kiflikarikák kíséretében előételként, hidegbüfé részeként kínálhatjuk.

Tippek:

Előző nap is elkészíthetjük, de egészen tálalásig hidegen tartjuk, mert gyorsan meglágyul a krém. A díszítést hagyjuk a tálalás előtti percekre, mert csak a frissen szeletelt retek/zöldség szép!

Változatok:

Retek helyett kirakhatjuk a hal testét vékony karikákra szelt citrommal, cukkinival, kígyóuborkával, ecetes uborkával is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc
+15 perc
+3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

285 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Uborka-
vitorlások

Spárgakrémhab

Sajtos reteksaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Burgundiai
rokfortos körte

Szalámis édeskömény-
sárgarépa saláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: