2017. június 25.
Vilmos napja van

EGYTÁLÉTELEK > Fazékban

Íze az indiai, elkészítési módja a távol-keleti konyhák általánosan elterjedt szokását idézi: minden hozzávalót apró, megközelítőleg azonos darabkákra vágunk, majd felhevített zsiradékban, folyamatos keveréssel hirtelen megsütünk. Különösen fontos, hogy az előpirított zöldségek szép színe és ropogós állaga megmaradjon. Csakis rizsköret illik hozzá.


Fotó: Hemző Károly

Currys-zöldséges
pulykaragu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g kicsontozott pulyka- vagy báránycomb
  • 2 ek. Worcester- vagy szójaszósz
  • 2 csokor újhagyma
  • 200 g apró szemű sampinyon gomba
  • 400 g zsenge sárgarépa
  • 2+2 ek. olaj
  • 1 ek. rizsliszt
  • 1 kk. csípős curry
  • 12-15 szem koriander
  • 1 dl száraz fehérbor
  • rózsabors
  • A körethez:
  • 1 tyúkhúsleveskocka
  • 200 g kerek szemű rizs
  • 200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 szál majoránna
A
B
C
D
E
F

1. A húst megmossuk, szárazra törölgetjük, apróra felkockázzuk. Meghintjük a Worcester- vagy szójaszósszal (A), két villával alaposan összekeverjük, majd lefedjük, és fél órát (vagy többet) a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Közben megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. Az újhagymát (10 cm zöldjével együtt) és a gombát vékony szeletekre (B), a sárgarépát rézsútos karikákra vágjuk. (C).

3. A körethez felforralunk 5 dl vizet a leveskockával, beleszórjuk a rizst, lefedjük, és mikrohullámú vagy hagyományos sütőben, 180 °C-on puhára pároljuk (20-25 perc).

4. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, beledobjuk a húst (D), és élénk tűzön, két favillával folyamatosan keverve aranybarnára pirítjuk. Meghintjük a rizsliszttel, a curryvel (E) és a durvára tört vagy őrölt korianderrel, majd aláöntjük a bort, ízlés szerint sóval, frissen őrölt rózsaborssal fűszerezzük, és éppen csak összeforraljuk. Fedő alatt melegen tartjuk.

5. A maradék 2 ek. felforrósított olajban 1 percig pirítjuk a hagymát, azután hozzáadjuk a sárgarépát, gombát és a zöldborsót (F). Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön 8-10 percig, saját levében-gőzében puha-ropogósra pároljuk.

6. A zöldségraguhoz adjuk a rizst és a finomra vágott petrezselymet, lazán összekeverjük, nem túl mély tálba szedjük (vagy a serpenyőben hagyjuk), végül a tetejére halmozzuk a currys húsragut. Petrezselyem- vagy friss majoránnalevélkékkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Tippek:

– Készíthetjük sertéscombból, csirkemellből is.
– A félkész, azaz csak éppen bepácolt és a megsütött, kész húsragu egyaránt jól viseli a mélyhűtést, de a zöldséges rizst ajánlatos frissen készíteni, mert úgy nemcsak ízletesebb, de gusztusosabb is.

Megjegyzések:

A többfogásos távol-keleti, elsősorban kínai ételekhez általában egyszemélyes kannákban felszolgált jázmin- vagy zöld teát kínálnak, amelyek zsíroldó képességüknél fogva kitűnően segítik az emésztést.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé, jázmin- vagy zöld tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

463 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 19 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 19 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Illatos hússal
töltött cukkini

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Tatárbifsztek

Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Spenótos pulykarolád

Tojásos
karfiolragu

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Krumplis
cukkinicsónakok

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Fasírtmuffin

Bazsalikomos-
paprikás pulykatekercs

Babos-rizses
húsgombócok
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: