2017. április 28.
Valéria napja van

FŐZELÉKEK


Fotó: Hemző Károly

Karalábéfőzelék
húsgombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 zsenge karalábé (800 g)
  • 2 húsleveskocka
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1+2 ek. olaj
  • 1 tojás
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1 csipet szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 400 g darált pulyka- vagy sertéscomb
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • 2 púpozott ek. rizsliszt

1. A karalábékat meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk, és 1,2 liter, a húsleveskockákkal ízesített vízben, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük. A petrezselymet megmossuk, levélkéit lecsipkedjük és finomra vágjuk.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra aprózzuk, 1 ek. olajban megfonnyasztjuk. A tojással, a pirospaprikával, a kakukkfűvel, a petrezselyem felével, ízlés szerint sóval és borssal a darált húshoz adjuk, jól összedolgozzuk. Vizes kézzel (vagy fagylaltadagolóval) diónyi gombócokat formálunk belőle.

3. Felforrósítjuk a maradék 2 ek. olajat, beletesszük a húsgombócokat, kissé ellapítjuk őket, és élénk tűzön, mindkét oldalukat 2-2 percig sütjük. Alájuk öntjük a bort, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig pároljuk.

4. Simára keverjük a tejfölben a rizslisztet, 1-2 merőkanál főzőlével hígítjuk, a karalábéhoz adjuk (azaz behabarjuk), és 2-3 percig forraljuk-sűrítjük. Utánasózzuk, frissen őrölt borssal és a maradék petrezselyemmel ízesítjük. A húsgombócok és a pecsenyelé kíséretében tálaljuk.

Tippek:

Kínálhatjuk fokhagymás sült hús, pörkölt, sült virsli kíséretében is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

544 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 21 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 21 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldségleves májgaluskával

Spenótos pulykarolád

Spárga tojásos
zöld morzsával

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Zöldséges
húsgombócok

Tojásos
fasírttekercs

Mediterrán
húsos salátatál

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Bazsalikomos-
paprikás pulykatekercs

Fasírtmuffin

Tárkonyos
spárgás zöldségleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: