2018. augusztus 15.
Mária napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Egytáltészták

Az olasz illetőségű cannelloni (ejtsd: kánnellóni), a száraztészták népes
családjának nálunk kevéssé ismert tagja. Ideje felfedezni erényeit, hiszen
előfőzés nélkül tölthetjük meg bármilyen húsos vagy zöldséges, édes
vagy sós töltelékkel – ráadásul látványnak is meglehetősen vonzó.


Fotó: Elendel

Medvehagymás
cannelloni

Hozzávalók 8 személyre:

  • 24 db (250 g) cannelloni (száraz óriás csőtészta)
  • A zöldségágyhoz:
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 nagy sárgarépa
  • 8 közepes paradicsom + a díszítéshez
  • 4 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 ágacska friss oregánó + a díszítéshez
  • A töltelékhez:
  • 1 kg krémtehéntúró vagy ricotta
  • 2 tojás
  • 16-18 levél medvehagyma (kb. 25 g)
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, őrölt fehér bors
  • A mártáshoz:
  • 3 ek. vaj/margarin
  • 3 ek. finomliszt
  • 4 dl zöldségleves (kockából)
  • 2 dl tejszín
  • 150 g reszelt gouda sajt edami
A
B
C
D
E
F
G

1. A zöldségágyhoz a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a hagymákat felaprózzuk, a sárgarépákat nagy lyukú reszelőn szálasra reszeljük. A paradicsomokat leöblítjük, 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, meghámozzuk, levüket-magjaikat eltávolítjuk, vékony gerezdekre-kockákra vágjuk.

2. Megfonnyasztjuk az olajban a hagymát, rádobjuk a sárgarépát, a paradicsomot, lazán összekeverjük (A), végül beleforgatjuk a leöblített, szárukról lecsipkedett oregano-levélkéket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára pároljuk (10 perc).

3. Közben a töltelékhez összedolgozzuk a túrót a tojásokkal. A medvehagyma-leveleket és a petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, konyharuhával szárazra lapogatjuk, a petrezselyemlevélkéket lecsipkedjük a szárakról. Mindkettőt finomra vágjuk, és a túróhoz adjuk (B), sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, alaposan összekeverjük, sima csőrös habzsákba szedjük (C).

4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Két végük felől megtöltjük-telenyomjuk a cannellonikat a túrókrémmel (D) (a tésztát nem kell előre megfőzni!). A sárgarépa-paradicsomragut egy kb. 25x35 cm-es, mélyebb tűzálló tál/sütőedény aljára simítjuk, és hosszanti oldalával párhuzamosan, egy rétegben belefektetjük a cannellonikat (E).

5. A mártáshoz kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat/margarint, sárgára pirítjuk benne a lisztet. Felöntjük a zöldséglevessel (F), majd a tejszínnel, (habverővel) simára-csomómentesre eldolgozzuk, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük, azaz a szokásosnál hígabb besalmelt készítünk (5-6 perc). Lehúzzuk a tűzről, több részletben beleolvasztjuk a sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

6. Bevonjuk a mártással a cannellonikat (G), és a forró sütőben enyhe pirulásig sütjük – ennyi idő alatt nem csupán a teteje kap szép színt, de a tészta is tökéletesen megpuhul. Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), végül néhány paradicsomgerezddel és oregánóbóbitával vidámítjuk. Kiadós, könnyű egytálétel!

Változatok:

Medvehagyma helyett spenóttal, újhagymával (és zöldjével) is készíthetjük, ez esetben 2-3 gerezd áttört fokhagymával, esetleg 1-2 csipet reszelt szerecsendióval is ízesíthetjük a tölteléket.

Megjegyzések:

Habzsák híján a túrókrémet erős nejlonzacskóba szedjük, száját szorosan megtekerjük, azaz tömörítjük a krémet, majd egyik csücskét éppen csak annyira vágjuk ki, hogy az beleférjen a tésztacső végébe (ha túl nagy a lyuk, szétfut a töltelék!).

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 45 perc

Energiatartalom:

653 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 13 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 13 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Retek-krumpli-
rukola saláta

Toszkán
kenyérsaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sajtos reteksaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Túrós zöldségtorta

Krémsajtos-
olívás papucs

Gazdag rizssaláta
tojással

Tavaszi
vegyes saláta

Sonkás-uborkás
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: