2017. október 17.
Hedvig napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

A karakteresen fűszerezett, magunk készítette magyaros jellegű kolbászmassza pompás tölteléke a nem túl sovány sertéscombnak, amelyet sonkaszerűen megkötözünk, hogy kerek-formás szeleteket kapjunk. Hidegen is olyan szép és finom, hogy ott a helye a vendégváró hidegtálak között.


Fotó: Hemző Károly

Kalocsai
töltött sertéscomb

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 kg sovány sertéscomb
  • só, bors
  • 3-4 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál majoránna
  • 5-6 szál kakukkfű
  • A töltelékhez:
  • 4+1 tojás
  • 50 g füstölt szalonna
  • 1 közepes fej hagyma
  • 250 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 1 kk. csípős pirospaprika
  • 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1 kk. őrölt köménymag
  • 2-3 gerezd fokhagyma
A
B
C

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd az oldalán, hosszában mélyen bevágjuk, és kettényitjuk. A rostokkal párhuzamosan, 2 cm-énként mélyen beirdaljuk (A), majd folpackkal letakarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk, és mindkét oldalát bedörzsöljük sóval, frissen őrölt borssal.

2. A töltelékhez 4 tojást erősen sós vízben, az újraforrástól számított pontosan 8 percig főzünk, azonnal hideg vízbe merítjük és lehűtjük őket. A szalonnát és a megtisztított hagymát finomra vágjuk, 2-3 percig együtt pirítjuk-fonnyasztjuk, és a vegyes darált húshoz adjuk. Hozzákeverjük a maradék 1 tojást, a pirospaprikát, fűszerkeveréket, köménymagot, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és alaposan összedolgozzuk. A tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk.

3. A töltelék felét az alsó húslapra kenjük, belenyomkodjuk a felezett tojásokat (B), majd rásimítjuk a maradék tölteléket, kerekre igazítjuk, és betakarjuk a felső húslappal (C). Vékony cérnával összevarrjuk a hússzéleket, és sonkaszerűen megkötözzük.

4. A tűzhelylapon, a sütőedényben felforrósítjuk az olajat, minden oldalán megkapatjuk benne a húst, aláöntjük a bort, mellédobjuk a megtisztított, elnegyedelt hagymákat, a fokhagymát, majoránnát és a kakukkfüvet, majd lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára pároljuk. Saját levével gyakorta megöntözzük, olykor meg is forgatjuk (kb. 1 és 1/2 óra), végül fedetlenül további 15-20 percig, szép pirosra sütjük.

5. A sütőből kivéve 10-15 percig pihentetjük a húst, aztán lehántjuk róla a zsineget, és nem túl vékonyra szeleteljük. Kissé egymásra csúsztatva tálra rendezzük a szeleteket, és tetszés szerinti zöldfűszerekkel, salátalevelekkel díszítve kínáljuk. Hagymás tört krumpli, krumplisaláta, vegyes idénysaláta vagy savanyúság illik hozzá. Melegen-hidegen egyaránt finom.

Megjegyzések:

Kisebb mennyiségből (4 személyre) nem érdemes készíteni, mert nem elég mutatós. 

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

454 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 15 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 15 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött tojás-
változatok

Fasírtmuffin

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Ringlis
töltött tojás

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Tatárbifsztek

Kenyértorta
pizzasütő módra

Spenótkrémmel
töltött tojás

Majonézes
tojássaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Sonkakrémes
töltött tojás

Krémsajtos-
olívás papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: