2018. október 23.
Gyöngyi napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hallal, hússal


Fotó: Hemző Károly

Spárgás-rokfortos
spagetti

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g zöldspárga
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15-20 szál snidling
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 150 g sonka szeletben
  • 200 g érett rokfort vagy márványsajt
  • 2 ek. olaj
  • 30 g vaj/margarin
  • 2 dl tejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • 400 g spagetti
  • 4 bazsalikom- vagy petrezselyembóbita

1. A spárgasípokat megmossuk, fás szárvégüket leválasztjuk (a zöldspárgát nem kell meghámozni!), 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a spárgafejeket félretesszük. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt felkarikázzuk, a fokhagymát meghámozzuk. A petrezselymet és a snidlinget leöblítjük, finomra vágjuk. A sonkát vékony csíkokra metéljük, a sajtot apróra tördeljük, egyharmadát félretesszük.

2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a spárgát, sózzuk, borsozzuk, 3-4 percig pároljuk, végül hozzáadjuk a petrezselymet és a snidlinget, tetejére szórjuk a félretett spárgafejeket és a sonkát, fedő alatt további 2-3 percig pároljuk, (többször már nem keverjük meg, mert a spárgafejek törékenyek!), melegen tartjuk.

3. A mártáshoz felolvasztjuk a vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a tejszínt és a sajtot, szelíd tűzön felolvasztjuk, ízlés szerint borsozzuk, összeforraljuk, ha egyáltalán szükséges, csak a végén sózzuk!

4. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, majd 1 merőkanál főzőlével együtt a sajtmártáshoz adjuk, (két favillával) lazán összekeverjük. Mélytányérokba szedjük, tetejükre halmozzuk a sonkás spárgaragut, meghintjük a félretett sajtdarabkákkal, és bazsalikommal vagy petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.

Változatok:

− Rokfortdarabkák helyett reszelt parmezán vagy érlelt juhsajttal is gazdagíthatjuk.
− Még különlegesebb, ha a rokfortos tejszínmártásba 1 evőkanálnyi durvára vágott diót/mogyorót vagy fenyőmagot is keverünk.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor, rozé vagy vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

805 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Túrós zöldségtorta

Gazdag rizssaláta
tojással

Olívás
paradicsomsaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Retek-krumpli-
rukola saláta

Szalámis édeskömény-
sárgarépa saláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Tonhalas
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: