2017. október 17.
Hedvig napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Sós sütemények, szendvicsek


Fotó: Elendel

Sajtos pogácsa

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 1 dl tej
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 2,5 dl tejföl
  • 100 g edami vagy trappista sajt

1. A tésztához a tejet fellangyosítjuk, simára keverjük a cukorral és az eltördelt élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük 1 csapott ek. sóval, összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal (illetve aprítógépben morzsásra pörgetjük). Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgájával eldolgozott tejfölt, majd összegyúrjuk (a tészta egyelőre lágy-nyúlós, nem baj, ez a természete). Cipót formálunk belőle, tetejét megszórjuk pici liszttel, és nagyobb tállal letakarva (hogy ne kérgesedjen meg a teteje) vagy kelesztőtálban, a hűtőben 1/2 órát kelesztjük

2. A sajtot megreszeljük. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (légkeverés 190 °C), aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét (tepsit/konzervdobozt, ui. a jó süléshez gőz kell!). Lisztezett munkalapon 2,5-3 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és sűrűn meghintjük a vékonyra-szálasra reszelt sajttal.

3. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tésztát, némi távolságra egymástól a tepsikbe sorakoztatjuk a pogácsákat (sülés közben megnőnek!), és aranysárgára sütjük (25-30 perc) – a hulladékot összegyúrjuk, újraformázzuk stb. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálra rakosgatjuk és konyharuhával vagy tüllernyővel lazán letakarjuk (ha nem kap levegőt, befülled-megereszkedik, és úgy már nem az igazi!).

Változatok:

Ugyanebből a tésztából stanglikat is süthetünk azzal a különbséggel, hogy a tésztát kb. 30x50 cm-es téglalapra nyújtjuk, tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és vastagon megszórjuk 1 kk. só és 1 ek. köménymag keverékével. Derelyevágóval hosszában félbevágjuk, kb. 2 cm széles csíkokra szeljük, tepsire rakosgatjuk, a többi ugyanaz (sütési ideje csak 20-25 perc).

Italajánlat:

Sör, bor, pezsgő, aperitifek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

85 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 28 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 28 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgarépás-
tojásos szendvics

Zöldséges rétes

Káposztás táska

Krémsajtos-
olívás papucs

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Sonkás és
sajtos roló

Sonkás táska
és stangli

Spenótos-
tojásos rétes

Gombás táska

Fasírtmuffin

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: