2018. október 17.
Hedvig napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Hideg
eperkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g eper
  • 2 ek. porcukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1+2 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 4-8 gombóc vaníliafagylalt
  • néhány citromfű- vagy mentalevél

1. Az epret szűrőtálba tesszük, bő hideg vízbe merítjük, és gyors, óvatos-kíméletes rázogatással megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. Több rétegben összehajtogatott papírkendőre terítjük, és ugyancsak papírkendővel felitatjuk róla a nedvességet. 4 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kicsumázzuk, nagyjából felaprózzuk, meghintjük a porcukorral és a citromlével.

2. 1 dl tejszínt kemény habbá verünk a vaníliás cukorral, és csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A maradék 2 dl tejszínt és a fagylaltot a felaprózott eperhez adjuk, botmixerrel bársonyos krémmé turmixoljuk.

3. A félretett eperszemeket félbevágjuk vagy legyezőszerűen bevagdossuk. A krémet erőleveses csészékbe szedjük, tetejükre dundi girlandot vagy habrózsákat nyomunk, az eperszemekkel, illetve kinyitott eperlegyezőkkel, valamint citromfű- vagy mentalevélkékkel díszítjük, és azonnal, hűsen tálaljuk.

Fontos:

Az epret tisztítás előtt, többször cserélt vízben, gyors rázogatással mossuk meg: így a homok-földmaradványokat teljesen eltávolíthatjuk, ugyanakkor az érett szemek is épségben maradnak. Csumájukat csak ezután törjük ki, mert ha ezt mosás előtt tesszük, üregükbe belefolyik a víz, és eláztatja a gyümölcsöt.

Változatok:

Ezzel a gyors módszerrel egyéb karakteres gyümölcsökből is készíthetünk hideg krémleveseket. A barnulásra hajlamosakat azonnal meg kell locsolni citromlével, mert ha elszíneződnek, az sokat ront az étel szépségén!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc

Energiatartalom:

351 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Narancskrémleves

Tésztás bableves
füstölt oldalassal

Csípős kukoricaleves

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Hideg
görögdinnyeleves

Tejszínes
cukkinikrémleves

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Karfiol-brokkoli
krémleves

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Hideg
sárgabarackleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: