2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Hideg
eperkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g eper
  • 2 ek. porcukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1+2 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 4-8 gombóc vaníliafagylalt
  • néhány citromfű- vagy mentalevél

1. Az epret szűrőtálba tesszük, bő hideg vízbe merítjük, és gyors, óvatos-kíméletes rázogatással megmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. Több rétegben összehajtogatott papírkendőre terítjük, és ugyancsak papírkendővel felitatjuk róla a nedvességet. 4 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kicsumázzuk, nagyjából felaprózzuk, meghintjük a porcukorral és a citromlével.

2. 1 dl tejszínt kemény habbá verünk a vaníliás cukorral, és csillagcsőrös nyomózsákba szedjük. A maradék 2 dl tejszínt és a fagylaltot a felaprózott eperhez adjuk, botmixerrel bársonyos krémmé turmixoljuk.

3. A félretett eperszemeket félbevágjuk vagy legyezőszerűen bevagdossuk. A krémet erőleveses csészékbe szedjük, tetejükre dundi girlandot vagy habrózsákat nyomunk, az eperszemekkel, illetve kinyitott eperlegyezőkkel, valamint citromfű- vagy mentalevélkékkel díszítjük, és azonnal, hűsen tálaljuk.

Fontos:

Az epret tisztítás előtt, többször cserélt vízben, gyors rázogatással mossuk meg: így a homok-földmaradványokat teljesen eltávolíthatjuk, ugyanakkor az érett szemek is épségben maradnak. Csumájukat csak ezután törjük ki, mert ha ezt mosás előtt tesszük, üregükbe belefolyik a víz, és eláztatja a gyümölcsöt.

Változatok:

Ezzel a gyors módszerrel egyéb karakteres gyümölcsökből is készíthetünk hideg krémleveseket. A barnulásra hajlamosakat azonnal meg kell locsolni citromlével, mert ha elszíneződnek, az sokat ront az étel szépségén!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc

Energiatartalom:

351 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 11 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 11 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Karfiol-brokkoli
krémleves

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Görög zöldbableves
feta sajttal

Csípős kukoricaleves

Hideg
görögdinnyeleves

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Tejszínes
cukkinikrémleves

Téli minestrone
csicseriborsóval

Tésztás bableves
füstölt oldalassal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: