2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták


Fotó: Hemző Károly

Epres-túrós palacsinta-
tallér, avagy blini

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • A tallérokhoz:
  • 200 g finomliszt
  • 1/2 tasak sütőpor (1 kk.)
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 2 ek. porcukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek. vaj/margarin
  • A töltelékhez:
  • 1 kisebb (bio)citrom héja
  • 500 g eper
  • 50+50 g porcukor
  • 500 g krémtehéntúró
  • 1 dl (20%-os) tejföl
  • 3 ek. tej
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1,5 dl tejszín
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
  • néhány citromfűbóbita
A
B
C
D
E

1. A palacsinta-tallérokhoz összevegyítjük a lisztet és a sütőport. A tojásokat a sóval és a porcukorral habosra-fehéredésig keverjük (A), aztán a tejjel felváltva beleszitáljuk a lisztet, és simára-csomómentesre kikeverjük. Lefedjük, 30 percet pihentetjük (meglehetősen sűrű masszát kapunk).

2. A töltelékhez a citromot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük. Az epret megmossuk, konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet, megtisztítjuk (B), a szemek nagyságától függően félbe-negyedbe vágjuk, és összekeverjük 50 g porcukorral. A túróhoz adjuk a maradék 50 g porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a tejet és a reszelt citromhéjat, simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a túrókrémbe (C).

4. A vajat/margarint felolvasztjuk, vékonyan kikenünk vele egy nagyobb teflonserpenyőt, felforrósítjuk. 3 foltban 1-1 kis merőkanálnyi masszát öntünk bele (D), kanálháttal kb. 10 cm átmérőjű korongokra elsimítjuk (sülés közben kissé megnőnek!). Mérsékelt tűzön 1 percig sütjük, aztán óvatosan alányúlva megfordítjuk őket (E), a másik oldalukat is aranybarnára sütjük (1/2 perc), majd papírkendőre terítve melegen tartjuk. A fenti módon további tallérokat sütünk a masszából (legalább 16 darabra van szükségünk), tálalásig melegen tartjuk.

5. Tálalás előtt megkenjük az összes tallért az arányosan elosztott túrókrémmel. 8 tallért sűrűn megszórunk eperrel, krémes felükkel tetejükre borítjuk-illesztjük a maradék 8 tallért, és személyenként kettesével tányérra rendezzük őket. Köréjük szedjük a maradék epret, megszórjuk fátyolnyi porcukorral, és citromfűbóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk.

Tippek:

– Tálalhatjuk „családiasabban” is: a sütőben/mikróban felforrósított tallérokat, a túrókrémet és az epret külön-külön kínáljuk – így mindenki magának készíti-tölti a lepénykéjét – mellesleg remekül szórakozik!
– A blinik annyira finomak, hogy célszerű megemelt mennyiségű hozzávalókból sütni, mert – tapasztalatom szerint – üresen, kóstolóba is tekintélyes mennyiség fogy belőlük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

746 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Lazacos-kaviáros
kanapék

Kaviáros-joghurtos
céklakrémkehely

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Majonézes
tojássaláta

Káposztás
palacsinta

Camembert-es
rántott palacsinta
áfonyamártással

Almás-zöldséges
heringsaláta

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Citromos-zöldséges
halleves

Epres
Pavlova-torta

Zöldséges
sörpalacsinta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: