2018. november 21.
Olivér napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Kapros-cukkinis
újkrumplileves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g újkrumpli
  • 200 g cukkini
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 ek. olaj
  • 1 kk. zöldséges ételízesítő
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek. rizsliszt
  • 1-2 kk. citromlé

1. Az újkrumplit és a cukkinit megmossuk, az újkrumpli vékony héját ledörzsöljük (ha vastagabb, meghámozzuk). A hámozatlan cukkini két végét leválasztjuk, a krumplival együtt apró kockákra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, fehér és világoszöld részét felkarikázzuk. A kaprot leöblítjük, vastag szárairól lecsipkedjük a szakállkákat, néhány bóbita kivételével finomra aprózzuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a pórét, 1 percig fonnyasztjuk, aztán megszórjuk a kaporral, és 1 percig pirítjuk (a kapor aromája így érvényesül a legjobban!). Rádobjuk a krumplit és a cukkinit, újabb 2 perc pirítás után felöntjük 1,3 liter hideg vízzel, hozzákeverjük az ételízesítőt, és félrebillentett fedő alatt puhára főzzük (20 perc).

3. Eldolgozzuk a tejfölt 2 merőkanál főzőlével és a rizsliszttel, folyamatosan keverve a leveshez adjuk, szelíd tűzön éppen csak összeforraljuk. Ízlés szerint citromlével savanyítjuk (a leves alapíze kellemesen savanykás), utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és a félretett kaporbóbitákkal díszítjük.

Tippek:

Készíthetjük krémlevesnek is: a puhára főtt zöldségekből félreteszünk 4 evőkanállal, a többit botmixerrel krémmé pörgetjük, és 2 dl tejszínnel finomítjuk (rizsliszt nem szükséges, mert a krumpli besűríti a levest). Tetejét a félretett zöldséggel és kaporral díszítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

243 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli minestrone
csicseriborsóval

Krumplisaláta
túrókrémmel

Görög zöldbableves
feta sajttal

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Krumplisaláta
pesztóöntettel

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Tejszínben sült
újkrumpli

Hagymaleves
sajtos-diós bagettel

Gombás-zöldséges
karalábéleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Csészében sült
cukkinis krumplileves

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: