2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Elendel

Chilis csokoládé-
felfújt eperöntettel

Hozzávalók 8 személyre:

  • 8 db kb. 1,5 dl űrtartalmú, tűzálló kerámia vagy üveg felfújtforma
  • 100 g vaj/margarin + a formákhoz
  • 4+4 ek. porcukor + a formákhoz
  • 300 g minőségi étcsokoládé (kakaótartalom 70%)
  • 6 tojás
  • 50 g darált mogyoró
  • 1-2 késhegynyi chilipor
  • Az öntethez és a díszítéshez:
  • 800 g eper
  • 1/2 citrom leve
  • 4 ek. porcukor + a szóráshoz
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 8 apró friss chilipaprika
  • 8-10 citromfű- vagy mentabóbita
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. A felfújtformákat vékonyan kikenjük vajjal/margarinnal és behintjük porcukorral (a maradékot kirázzuk belőlük) (A). A csokoládét kisebb darabokra-kockákra vágjuk (B). A vajat/margarint meleg vízfürdőbe állított habüstben felolvasztjuk,  hozzáadjuk a csokoládét (C), olvadásig keverjük, majd hűlni hagyjuk.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat megmossuk, szétválasztjuk, sárgájukat fehéredésig keverjük 4 ek. porcukorral (D). Kisebb adagokban beledolgozzuk az olvasztott csokoládét (E), majd a darált mogyorót (F) és a chiliport. A tojások fehérjét 1 csipet sóval félkemény habbá, majd az apránként hozzáadott maradék 4 ek. porcokorral fényes-tömör habbá verjük. 3-4 részletben kíméletesen beleforgatjuk a mogyorós-csokoládés krémbe (G), végül arányosan elosztva a felfújtformákba szedjük-simítjuk (H).

3. A formákat mélyebb tepsibe állítjuk, annyi forró vizet (kb. 2 cm) öntünk köréjük, hogy az a formák „derekáig” érjen (I), és a sütőben 35-40 percig gőzöljük-puffasztjuk.

4. Közben az eperszemeket megmossuk, lecsepegtetjük (8-10 szép szemet félreteszünk a díszítéshez), csumájukat eltávolítjuk, félbe-negyedbe vágjuk. Lazán összekeverjük az átszűrt citromlével és a porcukorral, 15-20 percig állni hagyjuk. Kisebb lábasba csúsztatjuk, felforrósítjuk, hozzáadjuk az 1 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk (1 perc), melegen tartjuk.

5. Kiemeljük a formákat a tepsiből, szárazra töröljük, és nagyobb, lapos tálra rendezzük. Meghintjük a felfújtak tetejét fátyolnyi porcukorral, 1-1 cső chilipaprikával díszítjük, a tálat pedig a félretett, félbevágott eperszemekkel, valamint citromfű-/mentabóbitákkal vidámítjuk. Langymelegen, az eperöntet kíséretében tálaljuk. Bármely más, karakteres gyümölccsel (pl. meggyel) is remek.

Tippek:

− Tálalhatjuk úgy is, hogy a langymeleg felfújtakat lapos tálra borítjuk-fordítjuk, a többi ugyanaz.
− A felfújtakat süthetjük 10 perccel rövidebb ideig is, ekkor belsejük lágyabb-folyósabb marad.
− Ha gyerek is kap belőle, elhagyjuk a chiliport a csokoládémasszából, esetleg az eperöntet egy részét „bolondíthatjuk” vele.

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

550 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Kukoricás
paradicsomleves

Waldorf-saláta

Kolumbusz-saláta

Sárgarépás-tojásos
babsaláta

Amerikai
káposztasaláta

Cézár-saláta
paradicsommal

Csípős babkrém
paprikacsónakban

Csípős kukoricaleves

Gyömbéres
sütőtökleves

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Avokádó-tőkehalmáj
saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: