2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

LEVESEK > Krémlevesek


Fotó: Hemző Károly

Zöldborsós
sárgarépakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 csokor (800 g) zsenge sárgarépa
  • 50 g zeller
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 szegfűszeg
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 zellerszár zöldjével
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 120 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 1,5 dl tej
  • 1 csapott ek. rizsliszt
  • 4 kisebb mentalevél

1. A sárgarépákat megtisztítjuk, 8 répa végét 5 cm hosszan levágjuk, hegyesre faragjuk, mintha kisebb, zsenge sárgarépák volnának. A „szabáshulladékot” és a többi sárgarépát felaprózzuk. A zellert és a hagymát meghámozzuk, a zellert apró kockákra vágjuk, a hagymát megtűzdeljük a szegfűszeggel. A petrezselymet és zellerszárat leöblítjük, majd a babérlevéllel együtt, fehér cérnával átkötjük.

2. A formázott sárgarépát a zöldborsóval együtt  enyhén sós vízben puhára pároljuk. A többi sárgarépát és a zellert másik edénybe szórjuk. Hozzáadunk 1 liter vizet, a hagymát, a fűszercsokrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük.

3. A fűszercsokrot és a hagymát eltávolítjuk a levesből, botmixerrel krémmé turmixoljuk. Elkeverjük a tejben a rizslisztet, a leveshez adjuk, fedő nélkül 5 percig forraljuk. A répadarabkákat hosszában félbevágjuk. A levest mélytányérokba szedjük, tetejét-közepét a párolt zöldborsóval és a felezett répákkal, valamint mentalevélkékkel vagy petrezselyemmel díszítjük.

Tippek:

– A levesalapot készíthetjük markánsabb ízű „öreg” sárgarépából is, ez esetben elegendő 1 kis csokor valóban zsenge sárgarépa, de valószínűleg ezeket is kisebbre kell faragni.
– Ha tartalmasabban szeretjük, pirítósfalatkákat adhatunk mellé: személyenként 1 szelet toast kenyeret átlósan félbevágunk, egyik oldalát megpirítjuk, másik oldalát vékonyan megkenjük vajjal/margarinnal, megszórjuk 2-3 csipet finomra-szálasra reszelt edami, gouda vagy trappista sajttal, és enyhe pirulásig sütjük. Azonnal tálaljuk, csak frissen jó!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

25 perc

Energiatartalom:

136 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Zöldséges
rizibizi

Sajtkrémes
mártogató

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával

Mimóza
tojássaláta

Padlizsánkrémleves

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Sárgarépa-krémleves
spenótgaluskával

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: