2017. december 13.
Luca napja van

HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

A kissé inas borjú- vagy marhalábszárból általában finom, szaftos pörköltöket, tokányokat szoktunk készíteni. De ha egy formás, zsenge borjúlábszárra bukkanunk, bánjunk vele érdeme szerint: zöldséggel megtöltve-sütve akár
ünnepi pecsenye is válhat belőle.


Fotó: Hemző Károly

Zöldséggel töltött
borjúlábszár

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kisebb cukkini (120 g)
  • 1/2 piros húsú paprika
  • 2 zsenge sárgarépa (100 g)
  • 2 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
  • 3-4 szál kakukkfű
  • 1 kg borjúlábszár
  • só, bors
  • 4 ek. olaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • A körethez:
  • 500 g spenót
  • 1 szál karcsú póréhagyma vagy 1 csokor újhagyma
  • 1+2 ek. vaj/margarin
  • 4 ek. mandulaforgács
A
B
C
D
E
F

1. A cukkinit és a paprikát megmossuk, a sárgarépát megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A rozmaringot és a kakukkfüvet leöblítjük. A hámozatlan cukkini szárvégét levágjuk, a paprika csumáját, ereit és magjait eltávolítjuk, mindhármat megközelítőleg azonos vastagságú csíkokra vágjuk.

2. Felforralunk 2-3 liter vizet, hozzáadunk 1 kk. sót, 3 percre beledobjuk a cukkinit, aztán hideg vízbe merítve lehűtjük, és konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. Ugyancsak 3-3 percig főzzük, azaz blansírozzuk előbb a sárgarépát, aztán a paprikát (A) – a sorrendet ajánlatos megtartani, hogy össze ne fogják egymást a zöldségek.

3. A húst letisztítjuk a zsiradéktól, hártyáktól, aztán leöblítjük, majd a rostokkal párhuzamosan, hosszanti irányban, 7-8 metszéssel mélyen bevágjuk (B). Mindkét oldalát megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal.

4. A fokhagymát, a száráról lecsipkedett rozmaringot és kakukkfüvet finomra vágjuk (C), és bedörzsöljük vele a húst. Változatos sorrendben belefektetjük a „redőkbe” a zöldségcsíkokat (D), majd összecsippentjük a hús két hosszanti szélét, és sűrűn átszúrjuk, megtűzzük fogvájóval. A legszélső fogvájót körbekerítjük vékony zsineggel, és mintha cipőt fűznénk be, keresztirányban szorosan áthurkoljuk a fogvájók alatt a zsineget (E), két végét csokorra kötjük (ez a legegyszerűbb módszer arra, hogy a hús ki ne nyíljon).

5. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, körbepirítjuk benne a húst, majd mellédobjuk az elnegyedelt hagymát, aláöntjük a bort, és fedő alatt, szelíd tűzön (vagy a sütőben, 180 °C-on) puhára pároljuk (kb. 1 óra). Elfőtt levét egy kevés vízzel pótoljuk.

6. A körethez megtisztítjuk a spenótot, váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, fehér részét felkarikázzuk. Nagyobb lábasban felforrósítunk 1 ek. vajat/margarint, megfonnyasztjuk benne a pórét, majd rádobjuk a spenótot (F), és fedő alatt csak addig pároljuk, amíg a levelek összeesnek. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül elfőzzük a levét, csinos tálba szedjük, melegen tartjuk.

7. A húst deszkára emeljük (labdányira összesül!), alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. A maradék 2 ek. vajban/margarinban világossárgára pirítjuk a mandulaforgácsot, és meglocsoljuk vele a spenótot. Kihuzigáljuk a húsból a fogvájókat, lefejtjük róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, és tálra rendezzük, néhány saláta- vagy spenótlevéllel vidámítjuk. Az átszűrt pecsenyelét külön csészében-tálkában kínáljuk mellé. További köretként petrezselymes burgonya illik hozzá.

Tippek:

A fokhagymás-zöldfűszeres keverékből érdemes egyszerre többet készíteni. 1 ek. keverékhez 1 kk. sót számítva rétegesen kisméretű, csavaros fedelű üvegekbe nyomodjuk, és a hűtőszekrény zöldségesrekeszében tároljuk. 2-3 hónapig így „szárazon” is eltartható, de ha felönjük annyi olajjal, hogy ellepje, akár 1 évig is eláll.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

485 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tésztában sült
vagdalt

Spenótos
rakott krumpli

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spenótos pulykarolád

Tavaszi
zöld leves

Spenótos
töltött burgonya

Spenótos papucs

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Spenótos-
tojásos rétes

Ringlis
töltött tojás

Sárgarépa-krémleves
brokkoligaluskával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: