2017. február 19.
Zsuzsanna napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

A krumpliimádók, akik közé családomat és magamat is sorolom, tapasztalatom szerint könnyűszerrel lemondanak még a legfinomabb húsételről is, ha a konyha felől elkezd terjengeni a frissen sülő-piruló újkrumpli illata. A gond csak az, hogy sohasem lehet eleget készíteni belőle...


Fotó: Hemző Károly

Sonkás-rozmaringos
tepsis újkrumpli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg újkrumpli
  • 4-8 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott ek. nagy szemű tengeri só
  • 2+1 ek. olaj
  • 1/2 (bio)citrom héja
  • 1 kisebb ág rozmaring (15 cm-es)
  • 80 g szeletelt füstölt szalonna (bacon)
  • 80 g sonka
  • 4-5 szem szegfűbors
  • 1/4 fejes saláta
  • 1-2 szál petrezselyem

1. Az újkrumplit 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe. A rozmaringot leöblítjük, tűlevélkéit lecsipkedjük. A citromot gondosan megmossuk, sárga héjából két-háromujjnyit lehántunk.

2. A krumpliszemeket megsikáljuk, a nagyobbakat villával/hústűvel több helyen megszurkáljuk (hogy a kisebbekkel egyszerre puhuljanak meg). Hámozatlanul tepsibe terítjük, hozzáadjuk a meghámozott fokhagymagerezdeket, megszórjuk a tengeri sóval, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, és 200 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (40-45 perc), félidőben egyszer megkeverjük.

3. A szalonnát és a sonkát előbb kisebb darabokra, majd a rozmaringgal és a citromhéjjal együtt apróra-finomra vágjuk. Felforrósított serpenyőbe szórjuk, 1 percig pirítjuk, aztán hozzáöntjük a maradék 1 ek. olajat, és pirosra-ropogósra sütjük.

4. A sütőből kivett krumpliszemeket hosszában kettévágjuk, lapos tálra terítjük, és bevonjuk az illatos sonkakeverékkel. Meghintjük frissen őrölt vagy finomra tört szegfűborssal, majd rozmaringgal, salátalevelekkel vidámítva azonnal tálaljuk. Mártás nélkül készített húsok, halak mellé kínálhatjuk, de önmagában, nagy tál vegyes saláta kíséretében is pompás (ha főételnek szánjuk, a krumpli mennyiségét célszerű megemelni!).
Különleges, finom elronthatatlan!

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

328 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
rakott krumpli

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Almás-gombás
rakott krumpli

Francia
zöldséges lecsó

Tejszínben sült
újkrumpli

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Ráksaláta
narancskehelyben

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Tepsiben sült
rozmaringos krumpli

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: