2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

LEVESEK > Levesek hús nélkül


Fotó: Hemző Károly

Spárgás rizsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g zöldspárga
  • 1/2 karcsú póréhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. (classico) olívaolaj
  • 3 zöldségleveskocka
  • 120 g kerek szemű rizs
  • só, bors
  • 2 ek. citromlé
  • 40 g reszelt parmezán sajt
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 2 koktélparadicsom

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk (zöldspárgát nem kell meghámozni!). A spárgasípok fás végét és 4-5 cm hosszú fejét leválasztjuk, a spárgafejeket félretesszük, a szárakat 2-3 cm-es darabokra aprózzuk. A póréhagymát és az újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) felkarikázzuk.

2. Megfonnyasztjuk az olajban a pórét, az újhagymát és az áttört fokhagymát. Rádobjuk a felaprózott spárgát, néhány percig erős tűzön átforgatjuk-megpirítjuk, majd felöntjük 1,2 liter vízzel, és belemorzsoljuk a leveskockákat. Felforraljuk, lefedjük, mérsékelt tűzön 5 percig főzzük, aztán beleszórjuk a rizst, és félrebillentett fedő alatt, gyakran megkeverve puhára főzzük (további 15-20 perc).

3. Külön lábaskában, 3 dl enyhén sós, a citromlével ízesített vízben puhára főzzük a félretett spárgafejeket (5-7 perc), majd a főzőlével együtt a leveshez adjuk, összeforraljuk. Ízlés szerint utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk, végül lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a reszelt sajtot. Néhány petrezselyembóbitával, félbevágott koktélparadicsomokkal díszítjük.

Változatok:

Spárga helyett készíthetjük apróra felkockázott karalábéval, cukkinival, vegyes zöldségekkel is, rizs helyett pedig csiga- vagy egyéb levesbe való tésztával (eperlevél, masni, cérnametélt).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

230 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krumplisaláta
túrókrémmel

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Majonézes
tojássaláta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Gazdag spárgás
zöldségleves

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Túrós zöldségtorta

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Gazdag rizssaláta
tojással
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: