2017. december 17.
Lázár napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

A gomba sokak által kedvelt, nyersen és párolva, a legváltozatosabb módokon elkészíthető, igen értékes táplálék. Ha nem a piacon vásároljuk, hanem mi magunk szedjük vagy ajándékba kapjuk, még ha hozzáértőnek érezzük is magunkat, semmiképpen se dolgozzuk fel addig, amíg valódi szakértő nem látta!


Fotó: Hemző Károly

Nyers gombasaláta
sonkával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g sampinyon gomba
  • 250 g barna sampinyon gomba
  • 1 citrom
  • 200 g pácolt, nyers sonkaszelet (pl. berg, parmai, serranói)
  • 200 g spenót
  • 1-2 szál petrezselyem
  • A tojásmártáshoz:
  • 2 tojás
  • 1 kk. mustár
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl kefir vagy joghurt
  • 1-2 ek. citromlé
  • só, bors
  • 6-8 szál snidling
A
B
C
D
E
F

1. Apróbb szemű, zárt lemezű, hamvas fejű, kemény húsú gombákat vásárolunk. Az értékes tápanyag védelmében lehetőleg ne hámozzuk meg őket, hanem kemény szőrű ecsettel (A) vagy durva szövésű konyharuhával dörzsöljük le a felületükről a földmaradványokat (B). Ha mégis meg kell mosnunk őket, akkor se áztassuk, mert megszívják magukat vízzel, és elvész az aromájuk-zamatuk, inkább folyó víz alatt, gyors mozdulatokkal távolítsuk el róluk a szennyeződést.

2. Ezután konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet (C), a gombaszárakból csak annyit vágunk le, amennyit feltétlenül szükséges. A gombafejeket szárastul, vékonyan felszeleteljük (D), és azonnal meglocsoljuk citromlével (E), hogy meg ne barnuljanak.

3. A sonkaszeletekről gondosan eltávolítjuk a zsíros részeket (F), és vékony csíkokra metéljük. A spenótót megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk.

4. A tojásmártáshoz sós vízben keményre főzzük a tojásokat (10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük, majd meghámozzuk őket. Sárgájukat finom péppé törjük a mustárral, hozzáadjuk a tejszínt, a kefirt/joghurtot és a citromlét, simára keverjük, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A főtt tojásfehérjéket apróra vagdossuk vagy megreszeljük. A snidlinget leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, és ollóval finomra vágjuk, mindkettőt a mártáshoz adjuk.

5. A formásabb spenótlevelekkel kibélelünk egy nagyobb tálat, a többit falatnyi darabkákra tépkedjük, lazán összekeverjük a sonkával és a gombával. A tál közepére púpozzuk, petrezselyemmel díszítjük, és a látvány kedvéért csak az asztalnál keverjük össze a mártással. Azonnal tálaljuk, de ha mégsem, lefedjük, és fogyasztásig hidegen tartjuk. Előételként, egytálvacsoraként kínáljuk.

Fontos:

– A gomba kényes alapanyag – nem lehet egyértelműen sem zöldségnek, sem húsnak tekinteni. Általában zöldségként használjuk, noha magas fehérjetartalmánál és bizonyos jellemzőinél fogva a húshoz áll közelebb. Ekként is kell bánnunk vele: a gombával készült ételeket mihamarabb el kell fogyasztani, mert gyorsan bomlásnak indulnak!
– Ha a nyers gombát nem készítjük el azonnal, lazán papírzacskóba, majd nejlontasakba csomagoljuk, és a hűtőszekrény alsó harmadában legfeljebb 2-3 napig tároljuk. Ha csak kicsit is ammóniás a szaga, ki kell dobni!
– A gomba vágott felülete barnulásra hajlamos, ezért tanácsos rögtön szeletelés-aprítás után felhasználni, vagy meglocsolni citromlével, amennyiben ez nem zavarja az étel ízét.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc

Energiatartalom:

299 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-uborkás
virslisaláta

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Waldorf-saláta

Toszkán
kenyérsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Spenótkrémmel
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: