2017. október 19.
Nándor napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Mandulakrémkehely

Hozzávalók 4 kehelyhez:

  • 120 g hámozott, darált mandula
  • 2 ek. mandulapálcika
  • 1 tasak (6 lap) zselatin (10 g)
  • 2,5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 50 g kristálycukor
  • 3 ek. rum vagy mandulalikőr (Amaretto)
  • 2,5+1 dl tejszín
  • 1/2 tasak habfixáló
  • 4 szem cukrozott cseresznye
  • 4 menta- vagy citromfűbóbita

1. A darált mandulát és a mandulapálcikákat 2 kisebb tepsibe szórjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 3-4 percig, világosbarnára pirítjuk, aztán külön-külön lapos tálra terítjük (a forró tepsiben továbbpirulnak és megégnek!).

2. A zselatint beáztatjuk 1/2 dl (a zselatinlapokat bő) hideg vízbe. A tejet felforrósítjuk. A tojássárgákat és a kristálycukrot habosra keverjük, apránként, folyamatosan keverve felengedjük a tejjel, és gőz fölött vagy mérsékelt tűzön éppen csak sűrűsödésig forrósítjuk (felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás!).

3. A felpuhult zselatint olvadásig keverjük 2 ek. forró krémmel, a krém egészéhez adjuk (a kinyomkodott zselatinlapokat nem kell előre felolvasztani, azokat egyenesen belekeverjük-olvasztjuk a forró krémbe), aztán hozzáadjuk a darált mandulát, a rumot vagy mandulalikőrt, és hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.

4. 2,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, több részletben a krémhez adjuk, és 4 szépséges kehelybe/tálkába simítjuk. Folpackkal letakarva legalább 2 órára hidegre tesszük.

5. Tálalás előtt a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomunk a krém tetejére. A mandulapácikákkal, cukrozott cseresznyével és a menta- vagy citromfűbóbitákkal díszítjük. A hűtőben 2-3 napig eltartható, de csak fogyasztás előtt tanácsos díszíteni!

Változatok:

– Mandula helyett készíthetjük dióval, hámozott mogyoróval is.
– Mandulapácikák helyett díszíthetjük mandulás almagolyókkal is: egy nagyobb alma belsejéből karalábévájóval 12-16 golyót formálunk, citromlébe forgatjuk, végül darált mandulába hempergetjük.
– Raffaelo (kókuszos golyó) díszítés is finom, de csak akkor mutatós, ha a habot megszórjuk 1-1 csipet kakaóval, hogy jobban mutasson fehéren a fehér.

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

615 kcal/kehely

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Fasírtmuffin

Túrós zöldségtorta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Spenótos-
tojásos rétes

Tonhalas
krumplisaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Krémsajtos-
olívás papucs

Illatos hússal
töltött cukkini

Zöldséges rétes

Diós-mozzarellás
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: