2018. május 28.
Emil, Csanád napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

A túró, a tejszínhab és a mandula egyedülálló ízegyüttest alkot a megun-
hatatlan, ezer arcú eperrel, amelyből ezúttal kiadós, különleges tepsis-házias
süteményt készítünk – finomsága és szépsége folytán akár ünnepi alkalmakra
is méltó desszert!


Fotó: Hemző Károly

Epres túrókocka

Hozzávalók 24 kockához:

  • A linzertésztához:
  • 200 g finomliszt
  • 125 g fagyos vaj/margarin
  • 40 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • A töltelékhez és a díszítéshez:
  • 60 g vaj/margarin
  • 3 tojás
  • 100 g+1 ek. porcukor
  • 750 g krémtehéntúró
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1/2 (bio)citrom héja és leve
  • 60 g darált+2 ek. gyalult mandula
  • 800 g eper
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 1,5 dl tejszín
  • 1/2 tasak (6 g) piros tortazselépor
  • 12-16 mentalevél

1.  A linzertésztához  a lisztet, az apróra felkockázott vajat/margarint, a porcukrot, a sót és a tojást keverőtálba tesszük, a kézi robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk, aztán munkalapra szedve gyors mozdulatokkal átgyúrjuk. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Közben a töltelékhez felolvasztjuk a vajat/margarint, hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat megmossuk, kettéválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük 100 g porcukorral. A túrót, a vajat/margarint, a pudingport, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlét simára keverjük, hozzáadjuk a tojáskrémet. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és több részletben, lazán beleforgatjuk a túrómasszába.

3. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm-es, peremes tepsit. Liszezett munkalapon a tepsinél valamivel nagyobb lapra nyújtjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleket kissé felmagasítjuk. Sűrűn megszurkáljuk villával, megszórjuk a darált mandulával, majd egyenletesen elsimítjuk rajta a túrómasszát. Középső bordamagasságra helyezett rácson 1 és  1/2 órán át sütjük (tűpróba!), a tepsiben hagyjuk kihűlni.

4. A gyalult mandulát serpenyőben, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, azonnal lapostányérra csusztatjuk, hogy meg ne égjen. Az epret megmossuk, felitatjuk róla a nedvességet, megtisztítjuk, a szemeket félbe-negyedbe vágjuk. A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt. A tésztalapot deszkára emeljük, elsimítjuk rajta a tejszínhabot, sűrűn-egyenletesen megrakjuk az eperrel.

5. A tortazseléport (a tasakon olvasható javaslat szerint) 1 ek. porcukorral és 1,5 dl vízzel felforraljuk, 5-7 percig hűlni hagyjuk, aztán vékonyan bevonjuk-megkenjük vele az epret (hogy csillogóbb legyen és tovább friss maradjon). Mielőtt a zselé teljesen megkötne, megszórjuk a pirított mandulával, és hagyjuk teljesen megdermedni. Fogyasztásig hidegen tartjuk. Tálaláskor ízlés szerint kisebb-nagyobb kockákra-szeletekre vágjuk, és mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

205 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Anikó
2016. 08. 18. 15:25
Az enyém nem lett olyan szépséges mint a képen, de isteni finom, egy csésze Cortado kávéval pedig valódi cukrászdai élményt nyújt otthon! Szó szerint 3 napig készült (hadilábon állok a linzertészta nyújtásával ezért 1 óra helyett 1 napig "tároltam" a hűtőben a tésztagolyót ) de abszolút megérte belevágni!
Lajos Mari
2014. 05. 26. 13:12
Válasz Gál Kriszta részére: Kedves Kriszta! Nem elírás, ez egy hosszan készülő sütemény. Mivel a túrómassza sok és magas, sajnos ennyi idő kell, hogy átsüljön. Üdvözlettel: LM
Gál Kriszta
2014. 05. 13. 14:41
Nem lett véletlenül elírva, hogy "1 és 1/2 órán át sütjük"?

Hasonló receptek


Csokoládés-
narancsos szív

Hideg
eperkrémleves

Almás túrókocka

Zöldségleves májgaluskával

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Cseresznye-egres
tortácskák

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Spárga tojásos
zöld morzsával

Korhely
lencseleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Almás párna
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: