2017. április 25.
Márk napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Hála a reformtáplálkozás remélhetőleg hosszan tartó divatjának, eddig ismeretlen vagy elfeledett alapanyagok kerülnek a konyhába. Az élettani szempontból értékes gabonafélék is reneszánszukat élik. Fontos adalék a vadrizs, amely tulajdonképpen
nem is rizs, hanem egy Kanadában és Észak-Amerikában őshonos fűféle dió ízére emlékeztető magja. Mivel önmagában tömény volna, főzési ideje pedig azonos
a rizsével, általában keverék formájában használatos. Jelentős mennyiségben tartalmaz fehérjét, magnéziumot, cinket és vasat, ráadásul finom és dekoratív.


Fotó: Hemző Károly

Vadrizses-zöldborsós
töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 közepes paradicsom (800 g)
  • só, bors
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 szegfűszeg
  • 100 g rizs-vadrizs keverék
  • 2 tojás
  • 100 g tisztított zöldborsó
  • néhány kisebb koriander- vagy  petrezselyemlevél
  • A mártáshoz:
  • 1 kis hegyes csípős paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6-8 bazsalikomlevél
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
A
B
C
D
E
F

1. Azonos nagyságú, érett, de kemény paradicsomokat vásárolunk. Szárukat kitörjük, megmossuk és szárazra töröljük őket, szár felőli oldalukkal szemben lévő kalapkájukat – lehetőleg azonos magasságban – levágjuk (A). Belsejüket karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk, kissé besózzuk (B), üregükkel lefelé fordítva 30 percig pihentetjük, hogy levük kissé elfolyjon (különben eláztatja a salátát).

2. A hagymát meghámozzuk, megtűzdeljük a szegfűszeggel. A rizskeveréket hideg vízzel leöblítjük, és a hagymával együtt 1 liter forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk (C). Fedő nélkül, szelíd tűzön 15-18 percig főzzük.

3. Közben a tojásokat erősen sós, forrásban lévő vízben 8 percig főzzük, azonnal hideg vízbe merítjük, hagyjuk kihűlni. A zöldborsót egy másik edényben, szelíden forrdogáló vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

4. A megfőtt rizst ugyancsak leszűrjük, hideg vízzel azonnal leöblítjük, erőteljesen lerázzuk róla a vizet, tálba csúsztatjuk (D), hozzáadjuk a zöldborsót (E).

5. A mártáshoz a csípős paprikát megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, magjait, ereit ízlés szerint, részben vagy egészen meghagyjuk, apróra felkockázzuk. Az újhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk (F), a fokhagymát meghámozzuk és áttörjük. A bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, finomra vágjuk. Az egészet összekeverjük, ízlés szerint borsozzuk, végül meglocsoljuk az olajjal.

6. A rizibizihez adjuk a mártást, ízlés szerint utánasózzuk, a paradicsomokba púpozzuk. A tojásokat meghámozzuk, elnegyedeljük. A paradicsomokat lapos tálra ültetjük, hetykén a tetejükre biggyesztjük levágott kalapkájukat (vagy egyéb célra, pl. salátába elhasználjuk), a tál szegélyét a tojásgerezdekkel és koriander- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítjük. Fogyasztásig hidegen tartjuk. Előételként, hideg büfé részeként kínálhatjuk.

Változatok:

Készíthetjük barnarizs-vadrizs keverékből is, de számítsunk arra, hogy főzési ideje a fehér rizsének két-háromszorosa (majdnem 1 óra!), a felvett folyadék mennyisége pedig saját tömegének a háromszorosa. 

Megjegyzések:

A rizses ételek sikere jórészt azon múlik, hogy a célnak megfelelő rizst használjuk-e hozzá. A hosszú szemű vagy előfőzött, „gurulós” rizs köretek, saláták, rizses egytálételek készítésére alkalmas, a kerek és közepes szemű rizsből tejberizst, rizsfelfújtat, kásaszerű rizottót készíthetünk. Ha nincs erre utaló megjelölés a csomagoláson, bátran hagyatkozhatunk a szemünkre is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

230 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Waldorf-saláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Majonézes
kínaikel-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: