2018. szeptember 24.
Gellért napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Hála a reformtáplálkozás remélhetőleg hosszan tartó divatjának, eddig ismeretlen vagy elfeledett alapanyagok kerülnek a konyhába. Az élettani szempontból értékes gabonafélék is reneszánszukat élik. Fontos adalék a vadrizs, amely tulajdonképpen
nem is rizs, hanem egy Kanadában és Észak-Amerikában őshonos fűféle dió ízére emlékeztető magja. Mivel önmagában tömény volna, főzési ideje pedig azonos
a rizsével, általában keverék formájában használatos. Jelentős mennyiségben tartalmaz fehérjét, magnéziumot, cinket és vasat, ráadásul finom és dekoratív.


Fotó: Hemző Károly

Vadrizses-zöldborsós
töltött paradicsom

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 közepes paradicsom (800 g)
  • só, bors
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 szegfűszeg
  • 100 g rizs-vadrizs keverék
  • 2 tojás
  • 100 g tisztított zöldborsó
  • néhány kisebb koriander- vagy  petrezselyemlevél
  • A mártáshoz:
  • 1 kis hegyes csípős paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6-8 bazsalikomlevél
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
A
B
C
D
E
F

1. Azonos nagyságú, érett, de kemény paradicsomokat vásárolunk. Szárukat kitörjük, megmossuk és szárazra töröljük őket, szár felőli oldalukkal szemben lévő kalapkájukat – lehetőleg azonos magasságban – levágjuk (A). Belsejüket karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk, kissé besózzuk (B), üregükkel lefelé fordítva 30 percig pihentetjük, hogy levük kissé elfolyjon (különben eláztatja a salátát).

2. A hagymát meghámozzuk, megtűzdeljük a szegfűszeggel. A rizskeveréket hideg vízzel leöblítjük, és a hagymával együtt 1 liter forrásban lévő, enyhén sós vízbe dobjuk (C). Fedő nélkül, szelíd tűzön 15-18 percig főzzük.

3. Közben a tojásokat erősen sós, forrásban lévő vízben 8 percig főzzük, azonnal hideg vízbe merítjük, hagyjuk kihűlni. A zöldborsót egy másik edényben, szelíden forrdogáló vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.

4. A megfőtt rizst ugyancsak leszűrjük, hideg vízzel azonnal leöblítjük, erőteljesen lerázzuk róla a vizet, tálba csúsztatjuk (D), hozzáadjuk a zöldborsót (E).

5. A mártáshoz a csípős paprikát megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, magjait, ereit ízlés szerint, részben vagy egészen meghagyjuk, apróra felkockázzuk. Az újhagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk (F), a fokhagymát meghámozzuk és áttörjük. A bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, finomra vágjuk. Az egészet összekeverjük, ízlés szerint borsozzuk, végül meglocsoljuk az olajjal.

6. A rizibizihez adjuk a mártást, ízlés szerint utánasózzuk, a paradicsomokba púpozzuk. A tojásokat meghámozzuk, elnegyedeljük. A paradicsomokat lapos tálra ültetjük, hetykén a tetejükre biggyesztjük levágott kalapkájukat (vagy egyéb célra, pl. salátába elhasználjuk), a tál szegélyét a tojásgerezdekkel és koriander- vagy petrezselyemlevélkékkel díszítjük. Fogyasztásig hidegen tartjuk. Előételként, hideg büfé részeként kínálhatjuk.

Változatok:

Készíthetjük barnarizs-vadrizs keverékből is, de számítsunk arra, hogy főzési ideje a fehér rizsének két-háromszorosa (majdnem 1 óra!), a felvett folyadék mennyisége pedig saját tömegének a háromszorosa. 

Megjegyzések:

A rizses ételek sikere jórészt azon múlik, hogy a célnak megfelelő rizst használjuk-e hozzá. A hosszú szemű vagy előfőzött, „gurulós” rizs köretek, saláták, rizses egytálételek készítésére alkalmas, a kerek és közepes szemű rizsből tejberizst, rizsfelfújtat, kásaszerű rizottót készíthetünk. Ha nincs erre utaló megjelölés a csomagoláson, bátran hagyatkozhatunk a szemünkre is.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

230 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Spárgakrémhab

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Gazdag rizssaláta
tojással

Majonézes
kínaikel-saláta

Spenótos
omlett-tekercs

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Tatárbifsztek

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: