2018. augusztus 16.
Ábrahám napja van

TORTÁK > Házias torták

Ehhez a tortához jó érett, édes, nagy szemű cseresznyére van szükségünk, amelynek jellegzetes zamatát a citrom, a fahéj és a dió még hangsúlyosabbá
teszi. Valódi nyárköszöntő − már a látványától is mosolygósak leszünk.
Olcsó, egyszerű, sokáig eláll.


Fotó: Hemző Károly

Zselés-diós
cseresznyetorta

Hozzávalók 12 szelethez:

  • A linzertésztához:
  • 240 g finomliszt
  • 160 g fagyos vaj/margarin + a formához
  • 80 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 1 kk. tejföl
  • 1 tojássárgája
  • A töltelékhez:
  • 750 g cseresznye
  • 80 g kristálycukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 5 ek. cseresznyepálinka
  • 30 g darált dió
  • 6-8 szem natúr pisztácia
A
B
C
D
E
F

1. A felsorolt hozzávalókból, az alapreceptnél leírt módon linzertésztát készítünk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.

2. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük, szelíden belenyomkodjuk. Peremén átgurított nyújtófával leválasztjuk a „tésztahulladékot” (A), alját és oldalát villával megszurkáljuk (B).

3. Ezután vaksütéssel elősütjük a tésztát, hogy fel ne púposodjon: lazán a tetejére fektetünk egy kb. 40x40 cm-es sütőpapírlapot, beleszórunk 350-400 g sárgaborsót vagy egyéb száraz hüvelyest (C) – a borsó súlya megakadályozza, hogy a tészta sülés közben megemelkedjen. Középső bordamagasságra állított rácson világossárgája sütjük (15 perc). Papírostul kiemeljük a tésztaágyból a borsót (ha kihűlt, csavaros üvegben félretesszük, legközelebb is jó hasznát vesszük), visszatesszük a tésztát a sütőbe, hogy papírral takart alja is megsüljön (12-15 perc). A formában hagyjuk kihűlni.

4. Közben a töltelékhez a cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, 3 ek. vizet és 3 percig forraljuk. 5 ek. vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a cseresznyéhez öntjük (D), és rövid forralással (1 perc) besűrítjük.

5. Bő hideg vízbe beáztatjuk a zselatinlapokat, aztán kinyomkodjuk, egyenesen belekeverjük-olvasztjuk a forró cseresznyébe, végül a cseresznyepálinkával illatosítjuk. Langyosra hűtjük, belekeverjük a diót (E), és a tészta tetejére simítjuk (F). Hagyjuk egészen kihűlni, majd 3-4 órára hidegre tesszük, hogy a töltelék jól áthűljön-megdermedjen.

6. Tálalás előtt a pisztáciát darabosra vágjuk, megszórjuk vele a torta tetejét, és 1 kis fej köröm- vagy sarkantyúvirággal, illetve citromfűlevéllel díszítjük.

Tippek:

– Külön tálkában fahéjjal vagy vaníliás porcukorral illatosított tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
– Valamivel több cukorral készítve meggyből vagy cseresznye-meggy keverékéből is finom.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 3-4 óra hűlési idő

Energiatartalom:

306 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Cseresznyés
túrótorta

Rácsos
almatorta

Szilvás rózsatorta

Puncstorta

Borhabkrémes
nektarintorta

Nagymama
diótortája

Tatin-torta

A vaksütésről

Gyömbéres
sütőtöktorta

Cseresznye-egres
tortácskák

Húsvéti mogyorós
ananásztorta

Mákos-meggyes
rácsos
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: