2017. február 28.
Elemér napja van

NYÁRI AKTUALITÁSOK > NYÁRI befőzés, eltevés

Nem tudom, más családokban hogy van, nálunk valahogy mindig a sárgabarack-
és az eperdzsem fogy el a leghamarabb, pedig ezekből a gyümölcsökből készítjük
a legtöbbet. Most egy különleges eperdzsemet készítünk, de ha valaki nem szereti
a gyömbért, bátran készítse nélküle.


Fotó: Hemző Károly

Gyömbéres eperdzsem

Hozzávalók 3 db kb. 4,5 dl-es üveghez:

  • 1 kg érett, hibátlan eper
  • 1 citrom leve
  • 80 g friss gyömbér (el is maradhat!)
  • 1 tasak zselésítőanyag (2:1)
  • 500 g kristálycukor
A
B
C
D

1. A csavaros fedelű üvegeket gondosan elmossuk, szájukkal lefelé patyolattiszta konyharuhára borítjuk.

2. Az epret többször váltott hideg vízben, szelíden rázogatva megmossuk, szűrőtálba szedjük, lecsepegtetjük, majd konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet. Az eperszemek csumáját kitörjük, és nagyságuktól függően egészben hagyjuk vagy félbe-, negyedbe vágjuk. Nagyobb lábasba szórjuk, meglocsoljuk a citrom átszűrt levével, összekeverjük. A gyömbért meghámozzuk, előbb vékony szeletekre, majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és az eperhez adjuk. A befőttes üvegeket meleg vízzel 2 ujjnyira felöntött tepsibe állítjuk.

3. A zselésítőanyagot (ha a használati utasítás nem szól másképpen) elkeverjük a teljes mennyiségből elvett 2 ek. cukorral, az eperhez adjuk, folyamatosan keverve felforraljuk. Beleszórjuk a maradék cukrot (A), és a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük (1-3 perc). Lehúzzuk a lábast a tűzről, a dzsem tetején keletkező habot leszedjük (B).

4. Színültig töltjük a dzsemmel az üvegeket (C), gondosan rácsavarjük a tetejüket, és azonnal fejreállítjuk (D). 15 perc múlva a talpukra állítjuk őket és kész! Ha kihűltek felcimkézzük, és végleges helyükre tesszük. Sötét, hűvös helyen tároljuk. Több évig eláll ... ha hagyják!

Fontos:

– Többféle, a cukor és gyümölcs súlyának arányához igazodó zselésítőanyag kapható, természetesen mindig a gyártó javaslatai irányadók!
– Azt tanácsolom, egyszerre kisebb mennyiséggel dolgozzunk, esetleg több alkalommal, így kevésbé érezzük hosszadalmasnak és fáradságosnak a munkát.

Tippek:

– Zselésítőanyag+kristálycukor helyett használhatunk a kristálycukorral azonos súlyú befőzőcukrot is, amely eredendően tartalmazza a zselésítőanyagot.
– Mielőtt lezárnánk az üveget, (a biztonság kedvéért) 1 nagy csipetnyi natriumbenzoáttal is megszórhatjuk a dzsem tetejét.

Megjegyzések:

A „fejre- és talpra állítás” az egyéb hőkezeléseket (vizes és száraz gőzölést) helyettesítő, zseniális módszer, ugyanis a színültig töltött, gondosan-pontosan lezárt, fejreállított üvegben maradó légbuborékok kénytelenek átvándorolni a tűzforró közegen, ezáltal csírátlanodnak, egyúttal a fémtető behúzódik, és vákumot képez, tehát légmentesen zárja az üveg tartalmát. Ez a módszer egyéb, főzőtt finomságok eltevésénél is alkalmazható (pl. lecsó, paradicsomlekvár stb.)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

176 kcal/100 gramm

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Epres
tiramisùszelet

Szicíliai
padlizsánragu

Eper-ananász
saláta

Epres-habos
fánkocskák

Epres-kivis
citromkrémszelet

Csokoládés-
epres csiga

Epres-kakaós
piskótatekercs

Aszalt paradicsom

Hideg
eperkrémleves

Epercharlotte

Rebarbarás-
epres kocka

Epres
Pavlova-torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: