2017. február 23.
Alfréd napja van

ITALOK > Hideg italok

A dió a néphagyomány szerint június 24-én Szent Iván, illetve június 26-án
Szent János napkor  „befordul”, azaz a föld felé fordul, és attól kezdve
csontosodni kezd. Ha a gyomorkeserűk világához tartozó finom-különleges
likőrre vágyunk, itt az ideje, hogy a most még zöld dióból „elindítsuk”.


Fotó: Elendel

Diólikőr
Eredeti neve: Nocino

Hozzávalók 1,5-1,7 liter likőrhöz:

  • 20 db zöld dió (30 db, ha kisebbek)
  • kisujjnyi fahéjrúd
  • 1 csillagánizs
  • 3-4 ujjnyi (bio)citromhéj
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 1 liter 96-98%-os finomszesz
  • A sziruphoz:
  • 4 dl víz
  • 500 g kristálycukor vagy kandiscukor
A
B
C
D
E
F

1. Első dolgunk, hogy gumikesztyűt húzunk (a zöld dió erős festőanyaga szinte eltávolíthatatlan nyomot hagy a kezünkön, bár idővel lekopik...). A diókat gondosan megmossuk, elnegyedeljük (A) és egy 2 literes, csatos üvegbe tesszük. Hozzáadjuk a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget, az alaposan megmosott citrom héját (B) és a szeszt (C). Az üveget gondosan lezárjuk, 40 napra napfényes helyre tesszük, és naponta felrázzuk (D).

2. 40 nap múltán a vízből és a cukorból szirupot főzünk, a dióhoz adjuk, jól összekeverjük, és további 20 napig érleljük, olykor felrázzuk.

3. Leszűrjük a lét (E) – a diót kidobjuk, majd kávéfilteren át csavaros kupakú palackokba szűrjük a likőrt (F), lezárjuk, és kész... Fogyasztás előtt kb. 6 hónapig, de legalább karácsonyig pihentetjük-érleljük. Aromája szobahőmérsékleten érvényesül igazán. Több hónapig, sőt évekig eláll.

Tippek:

– Ha gyengébb likőrt akarunk készíteni, 6-8 dl vízből főzzük a szirupot.
– A cukor mennyiségét ízlés szerint megemelhetjük.
– Körülményesen hozzáférhető finomszesz helyett készíthetjük 1,5 liter jó minőségű (40-45%-os) vodkával is, ez esetben 2-3 dl-re csökkentjük a sziruphoz használt víz mennyiségét.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
és 40 nap
+ 30 perc
és 20 nap
+ 6 hónap érlelési idő

Energiatartalom:

264 kcal/1 dl

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sárgarépás-
tojásos szendvics

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Zöldbabcsokor
paprikával

Spenótos-
tojásos rétes

Spenótos
omlett-tekercs

Túrós zöldségtorta

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Diós-mozzarellás
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: