ITALOK > Hideg italok
A dió a néphagyomány szerint június 24-én Szent Iván, illetve június 26-án
Szent János napkor „befordul”, azaz a föld felé fordul, és attól kezdve
csontosodni kezd. Ha a gyomorkeserűk világához tartozó finom-különleges
likőrre vágyunk, itt az ideje, hogy a most még zöld dióból „elindítsuk”.

Fotó: Elendel
Diólikőr
Eredeti neve: Nocino
Hozzávalók 1,5-1,7 liter likőrhöz:
- 20 db zöld dió (30 db, ha kisebbek)
- kisujjnyi fahéjrúd
- 1 csillagánizs
- 3-4 ujjnyi (bio)citromhéj
- 8-10 szem szegfűszeg
- 1 liter 96-98%-os finomszesz
- A sziruphoz:
- 4 dl víz
- 500 g kristálycukor vagy kandiscukor







1. Első dolgunk, hogy gumikesztyűt húzunk (a zöld dió erős festőanyaga szinte eltávolíthatatlan nyomot hagy a kezünkön, bár idővel lekopik...). A diókat gondosan megmossuk, elnegyedeljük (A) és egy 2 literes, csatos üvegbe tesszük. Hozzáadjuk a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget, az alaposan megmosott citrom héját (B) és a szeszt (C). Az üveget gondosan lezárjuk, 40 napra napfényes helyre tesszük, és naponta felrázzuk (D).
2. 40 nap múltán a vízből és a cukorból szirupot főzünk, a dióhoz adjuk, jól összekeverjük, és további 20 napig érleljük, olykor felrázzuk.
3. Leszűrjük a lét (E) – a diót kidobjuk, majd kávéfilteren át csavaros kupakú palackokba szűrjük a likőrt (F), lezárjuk, és kész... Fogyasztás előtt kb. 6 hónapig, de legalább karácsonyig pihentetjük-érleljük. Aromája szobahőmérsékleten érvényesül igazán. Több hónapig, sőt évekig eláll.
Tippek:
– Ha gyengébb likőrt akarunk készíteni, 6-8 dl vízből főzzük a szirupot.
– A cukor mennyiségét ízlés szerint megemelhetjük.
– Körülményesen hozzáférhető finomszesz helyett készíthetjük 1,5 liter jó minőségű (40-45%-os) vodkával is, ez esetben 2-3 dl-re csökkentjük a sziruphoz használt víz mennyiségét.
Elkészítési idő:
30 perc
és 40 nap
+ 30 perc
és 20 nap
+ 6 hónap érlelési idő
Energiatartalom:
264 kcal/1 dl
Nehézségi fok: